Sa ei ole sisse loginud.

  • Avaleht
  •  » Loodusjutud
  •  » Vihjeid kohtadest, kus maaomanik ja matkaline raksu on läinud?

#1 18-04-2008 21:42:30

maria84
Uus kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 11

Vihjeid kohtadest, kus maaomanik ja matkaline raksu on läinud?

Heihopsti,

Mõtlesin nüüd pikalt, kas teema sobib foorumisse või ei sobi, ja otsustasin, et sobib küll. Vist. Et looduspiltnikud müttavad ju mööda metsa ja raba küll =). Parandage mind, kui ma eksin. Aga miks ma õigupoolest kirjutan:

Uurin TÜ-s maaomanike ja matkajate vahelisi suhteid ning eesotsas olukordi, kus nad omavahel mingil põhjusel katkuma on läinud: maaomanik kallasraja kinni pannud, avalikult kasutatave teele kivid ning jõele palgi ette visanud vmt. Praeguseks hetkeks olen suurema osa olukordi-kohti ajakirjanduse kaudu leidnud, looduspildi foorumisse kirjutan aga seetõttu, et igaüheõiguse teema on siit ennegi läbi kõlanud ning ehk oskavad piltnikud mind veel mõnesse paika juhatada, kus maaomanik võõrastega ühte paati ära pole mahtunud. Oled sa ise mõne maaomanikuga pahuksisse sattunud? Või oled hoopis ise maaomanik, kelle tagaõuele matkalised satuvad? Oskad vihjata, kus taolised olukorrad aset on leidnud? Oleks väga abiks!

Miks ma seda üldse uurin? Kirjutan õigusteaduskonnas lõputööd igaüheõigusest, sellest, mis siis õigupoolest Eestis kehtiva õigusega reguleeritud on ja mis mitte, kuhu loodushuviline looduses liikuda tohib ja mis tingimustel, ning sotsiaalteaduskonnas (lõpetan kaht eriala korraga) sellest, et kui matkalise ja maaomaniku arusaamad neile kuuluvatest õigustest omavahel vastuollu on sattunud, siis... miks?

Uuringu mõte ei ole teps mitte selles, et kedagi häbiposti lüüa ja hiljem ajakirjanduses ringi lehvida, vaid saada teada, MILLE taga need tüliõunad tekkinud on. Kas kanuutajad on kaldamaa ära sonkinud? Piknikupidajad ümbruse risustanud? Bemarivennad öiste tundideni muusikat tümpsanud? Ma ei usu, et keegi lihtsalt hea pärast, põhjuseta tüli otsib.

Mis ma nende andmetega aga peale hakkan, on see, et püüan koos juhendajaga ülevaate teha, kus kommunikatsioon nihu on läinud ja mida tulevikus teisiti peaks tegema. (Olen ju ise ka natuke "metsapoole" tegelane, kellele meeldib metsas mütata.)

Osa intervjuusid olen maaomanikega juba ära teinud, kuid oleks enam kui tänulik vihjete eest, kus veel maaomanike ja matkajate vahel probleeme on tekkinud - maakonnast olenemata.

Mann

PS. Kui foorumisse kirjutada tundub ebaviisakas, kasuta mu meiliaadressi: maria.kupinskaja (sabaga-a-täht) gmail.com.

Eemal

 
  • Avaleht
  •  » Loodusjutud
  •  » Vihjeid kohtadest, kus maaomanik ja matkaline raksu on läinud?

Foorumi jalus

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB