Sa ei ole sisse loginud.

#1 27-01-2006 16:23:09

Rainar
Uus kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 4

Mõtteid taimepiltidest

Järgnev mõte on mul taustaks tiksunud juba pikemat aega, kuid i-le pani täpi üks värske lisandunud taimepilt http://www.looduspilt.ee/?page=pilt&id=6854 ja nii pidasingi õigeks aktuaalse pildiga seoses sellest kirjutada. Juttu ei tulegi niipalju konkreetsest pildist kui just üldisemas plaanis taimepiltidest.

See on loogiline, et pildi arvustamiseks ei pea olema ise varem asja päriselus näinud rääkimata pildistamisest. Vastasel juhul ei oleks enamusel üldse asja suure osa piltide hindamisele. Sama siin, olen üsna kindel, et hindajatest vaid mõni üksik on seda taime näinud ja pildi autoril oleks seega jagamata jäänud emotsioonid ning saamata suur osa arvamustest ja hinnetest tehtud tööle. Et milles siis nagu küsimus?
Taimed on elusolendid, nad on KES mitte mis! Taimedel on samuti nagu loomadelgi oma olekud, iseloom, positsioon ümbritsevas, enesetunne, arengustaadiumid jne. Teatud suuremate ja väljapaistvamate liikide puhul toonitaks ka selgemalt mõistetavat isikupära ja aurat (a'la hiireliigid vs suurimetajad). Inimese meeltesse jõuab see ju täpselt samu kanaleid pidi mis loomigi jälgides, va et loomade tekitatud heli asendab taimede puhul haistmine, nägemine on sama ja no neile kes huumorit armastab siis ka maitsmine. Nagu ikka, et mida rohkem oled vaadanud ja tegelnud seda paremini hakkad asjast aru saama. Taimi tuleb samuti tunnetada nagu loomi-lindegi, vaatad peale ja taipad, kas on tal hea või halb olla, kas teda vaevab miski või mitte. Olen märganud, et eriti linnu aga ka loomapiltide puhul on sagedased oluliselt negatiivse loomuga hinnangud nagu "ärevil", "närviline", "kössis", "ehmunud", "häiritud". Tahan öelda, et tore oleks sellist lähenemist ka taimepiltide puhul kohata, mitte pelgalt meeldib ei meeldi ja pilt kui selline, et vahet pole mis õied ja kuidas. Loomade ja lindude puhul me ju eristame väga rangelt liike ja kõike mis neile iseloomulik nii käitumises kui olekus. Saadakse kohe aru, et kas on tehtud "suvalaks" või korralik läbimõeldum pilt kus elukas omas elemendis. Ka taimede puhul tuleks arvustada teda ennast kui vaieldamatut peategelast pildil mitte vaid vähemtähtsamaid ja äratundmisrõõmu pakkuvaid elemente. Kuidas jäi kaadrisse, kuidas õied asetsevad jne jne. Kohandaks eelnevat pisut viidatud pildile. Nii väga tahaks, et esiplaani terav õis ei kattuks alumise õiega, aga kui ühel oksal istuva linnu pea oleks osalt teise taga (muuseas selle taime nimi ongi saksa keeles "metslinnuke")? Keegi ei maini, et esiplaani leht varjab alumist õit, aga kui ta varjaks osa kitse näost? Taimed kasvavad rohus ja nö kõrred on igal pool ja see on loomulik tõesti, aga pole siin sõna võtmas neid teraseid silmi mida muidu kõik kõrred ja oksad hävitavalt häirivad (need 2 mis siin vertikaalis lõikavad) nt lindude taustal kes puuvõrades elavad või konnade või väikeste loomade või kelle iganes taustal. Jne jne. Sellepärast ei mainitagi, et lähenemine on teine ja ütleks mitte kooskõlas olev muude kategooriatega.
Loodan siiralt, et see mõttearendus läbilugenutele midagi enamat pakkus kui sisutu ilkumine. Viitepildi autorile toredaid leide uueks aastaks!

Eemal

 

#2 27-01-2006 16:43:13

Inga Sõelsepp
Vana Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 408
Veebileht

Re: Mõtteid taimepiltidest

Rainaris lööb välja tüüpiline botaanik! Botaanikule on raske taime kui kunsti näidata, sest nemad näevad taime kui taime. Olen selle nägemusega rohkem tuttav, kui aimata oskad smile . Oskan ka botaanikule "söödavaid" taimepilte teha. Iseasi, kas neid kõigile näitama kipun. Räägime sellest, kui kunagi kohtume! (Küllap kohtume, maailm nii pisike.)

Eemal

 

#3 27-01-2006 18:28:28

Rainar
Uus kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 4

Re: Mõtteid taimepiltidest

mhmm  ...  ma omast arust püüdsin eelkõige teistele asjadele taimepildistamise arvustamises rõhku panna kui iseloomulikud liigitunnused. Kui Sa just ei pidanud silmas suurimate õite teemat, aga antud kontekstis , et kui on ikkagi juttu suurimate sarvedega loomast ja ... ah jätame selle. Juttu on hindajate lähenemisest vs muud katid.
Üldiselt ei tohiks olla raske näidata, anna aga minna. Vaata nt minu "maskiballi", on see pigem kunstiline või botaaniline lähenemine? Niisama, et botaanika on mul üks fookusteemadest küll, kuid bioloog ma ei ole, ju said tiba täiendavat inspiratsiooni teisest sõnavõtust foorumi taimeteemas. Sellegipoolest usun, et oli arvamusi ja tähelepanekuid kuhjaga rohkem kui muudel kommidel ning Sinulegi nendest midagi. Vastasel juhul milleks me siia üldse pilte paneme ja sisukate kommidega aega raiskame?
1% "arenguruumi" ...  kui mõtlesid ikka sama mis mina 99% oletuse alla, siis on see väga lihtne. Siin pole kuigi palju neid kes on head taimetundjaid, pildistavad eelnevalt Loode t.talu ja on juhuslikult kohas kus on neid Eesti piires haruldasi taimi üllatuslikult palju, kirjutavad asjatundliku pealkirja ja kasutavad fotolt skannimist (hall k.).
Nõus, et teistest teemadest kunagi ja aitab OT-st. Punkt.

Eemal

 

#4 27-01-2006 19:53:12

Jaak Põder
Tigekull
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 1736
Veebileht

Re: Mõtteid taimepiltidest

Rainar kirjutas:

See on loogiline, et pildi arvustamiseks ei pea olema ise varem asja päriselus näinud rääkimata pildistamisest. Vastasel juhul ei oleks enamusel üldse asja suure osa piltide hindamisele.

Samas arvustusi soovid Sa saada nii, nagu kõik oleksid siin kõvad taimepildistajad wink. Mina isiklikult ei aseta taimi samasse klassi putukate, loomade ja lindudega. Ja vaatan teda ka mitte niiväga elusolendi pildina. Ja ilmselt jäängi nii vaatama.

Eemal

 

#5 27-01-2006 21:52:48

Rainar
Uus kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 4

Re: Mõtteid taimepiltidest

Tean mis mõtlen aga raske kirja panna ... üksikisikuna mina ei taha, kõik tahavad, portaal tahab. Ümardades laiemalt ongi ju kauge ja kättesaamatu eesmärk see, et kõik valdkonnad oleks tasemel kõvad ja arvustused asjalikud. See on iga koolituse missioon. Ainult nii saab toimuda areng, kui need kes teatud valdkonda tunnevad teistele näpunäiteid jagavad (siiani ootan oma rähni alla hirundo ja veel mõne kommi jne näited). Realistina tunnistan, et seda pole tõesti palju (kuid poleks ju ka paha!). Point oli, et ka nii on võimalik LÄHENEDA ja kes äkki varem pole sellele tähelepanu pööranud, siis lihtsalt "et see mõttearendus läbilugenutele midagi pakkus". Kui see paarilegi kasutajale korda läheks, siis on kirjatükk end ära tasunud.
Teiseks, miks siis looma ja linnupiltide hindajad arvavad paljuski kui kõvad elukapiltnikud? Tõmmatakse suvaliste poolt nii liistule et vähe pole, umbes nagu kõik oleks liigi asjatundjad ja pildistajad. Kommentaarid pole TASAKAALUS ja taimekategooria ilmselt kaotaja rollis. Aga taimi on meil pealt 1200-e liigi, 3x rohkem kui loomi ja linde kokku. Taimed on kordi suuremad loomadest (puud) ja palju-palju kirevamad lindudest (lilled). Taimi näeme kõikjal, miks me siis neile natukenegi rohkem tähelepanu ei võiks pöörata?

Elusolendi mõiste on ju palju laiem kui vaid see kes liigub ja kes mitte. Aga mimoos minu aknalaual, kes peale puudutust hetkega lehed sulgeb (kes ei teadnud, siis on see kaitserefleks sõraliste vastu et hammustades lehti max päästa neid hambavahedest läbi libistades). Kuidas ta seda oskab, kui ta pole KES, mõtesta lahti? Putukaid ja loomi ei saaks samuti ühte patta panna selgrootuse ja vere tõttu, pole argumendid ka kere soojus, paljunemine, haistmine, nägemine. Mõnel on, mõnel pole. Ka taimed võivad olla lihasööjad, parasiidid nii maal kui meres. Lihtsalt Sinu isiklik emotsionaalne lähenemine, ei muud. Never say never smile

Eemal

 

#6 27-01-2006 22:32:14

Jaak Põder
Tigekull
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 1736
Veebileht

Re: Mõtteid taimepiltidest

Rainar kirjutas:

Lihtsalt Sinu isiklik emotsionaalne lähenemine, ei muud. Never say never smile

Aga ongi hea, et on palju lähenemisi. Kui arvad, et taimepiltidel on kommid liiga leebed ja 'lõdvad', tee ise teisiti. Varsti saab selgeks, kas oled pädev ja hakatakse neid pilte ka võibolla selle peale teise pilguga vaatama. AGA see ei ei ole foorumi teema, et mehed/naised, te olete siiani seal lati alla lasknud teinud, hakake nüüd tänasest peale pädevaks! Sest võibolla mõned ei taha, mõned ei oska ja mõnedel pole vaja.

Mis puutub aga võrdlustesse taimed vs linnud jne, siis 'lihtsalt Sinu isiklik emotsionaalne lähenemine, ei muud' wink.

Eemal

 

#7 28-01-2006 01:15:25

urra
Uus kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 7
Veebileht

Re: Mõtteid taimepiltidest

Tulles tagasi esialgse pildi juurde - siis mindki häiris see antud taimele ebatüüpiline olustik. Miks me lillepildi puhul näeme ebatavalist justkui naervat õit, samas kui loomapildipuhul on esimeseks kriteeriumiks objekti korrektne teravustamine (tuletagem või meelde sellenädalasi nirgipilte, mis välja vahetati sest olid vale vähendamisega udustunud). Võiks ju küsida, millal jõuavad looduspildi galeriidesse pildid kõigist eesti orhideedest (lisaks orhidee.ee saidile) - analoogselt püüdele välja tuua eestimaa loomi (viitena vesiroti esimesele pildile). Vaatamata sellele, et taimed ei jookse sul eest ja seetõttu peaks nagu asi lihtne olema, on piltide valik väike. Oodata ei tule õnneks kaua - varsti on kevad ja järjest uued lilled avavad oma õied.

Eemal

 

#8 28-01-2006 01:23:16

Inga Sõelsepp
Vana Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 408
Veebileht

Re: Mõtteid taimepiltidest

Võib-olla on asi selles, et taimi saavad ju kõik vaadata, katsuda, ükski ei jookse eest ära. Kõigile on need justkui tuttavad. Taimepildi kohta on väga kerge tulema kommentaar: IGAV. Isegi siis, kui botaaniliselt on pilt hästi tehtud. Vaatama hakatakse alles siis, kui on mingi "kiiks" küljes. Iseasi, kas see kiiks vaatajale peale läheb.

Eemal

 

Foorumi jalus

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB