Sa ei ole sisse loginud.

#1 05-05-2014 04:54:59

Mariann
Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 133
Veebileht

Statiiv, kinnitusplaadid, pead

Hei, vaja abi statiivikomplekti uuendamisel, kuna tervis hakkab taastuma ja loodus kutsub. Küsin nõu ka eestifoto foorumist, aga seltskonnad suhteliselt erinevad ja minu teada on siin ka mõned Sirui kasutajad, kes äkki aidata oskavad. :) Põhimure on kinnitusplaadid, aga põgus nõu statiivi ja suurem nõu peade osas kulub ära. Selgitan:

Vajadused/taustinfo:
Kergus. Fotokott on hetkel kolmandik minu kaalust ja plaan on optimeerida varustust ja harjumusi, et vähe kergemalt läbi saaks. Statiiviga pildistan: makro (reelide jm-ga praegu ei mässa, ei välista ka), maastik hämaras, panoraam. Video sama. Video osas muretsen stabiilsuse pärast enim, praegu üle 400mm ei kasuta, aga tulevikus võiks jääda ruumi, raskuse osas 2.8 kõige pimedam. Värinat ei salli. Minu pikkus 169 cm. Vahel tuleb mitmepäevasel matkal kola kaasas kanda, telk jms lisaks.

Statiiv:
Valikus Sirui M-3204 vs Sirui N-2204 vs Sirui S-2204 N. (Põhjendus: RRS jt on kallid, Gitzo sama hinnaklass katsudes oluliselt viletsam, muud nagu pinnale ei jäänud.) Kahe viimase Sirui vahest ei saa hästi aru. 3204 vs 2204 - esimese kasuks on pikkus, mida teinekord nõlvadel turnides vaja on (nt üks jalg lühem, kaks pikemad) ja minu pikkuse juures tagab, et enamuse ajast pole kesksammast vaja välja upitadagi (parem stabiilsus; koos pea ja kaameraga on pikkus paras) ja paksemad jalad (stabiilsus jällegi); teise kasuks räägib oluliselt kergem kaal. Max kandevõime vahe on 3kg, mis tõenäoliselt ei mängi rolli, kuna 15 kilost objektiivi ilmselt ei hangi.

Küsimus: kui palju määrab jalgade paksus, kui palju kesksamba kasutamine stabiilsust? 3204 max 32mm vs 2204 28mm näiteks? Praegune Manfrotto 055 Prob on kesksambaga üsna hädine ja samas üle kilo raskem 2204st, rääkimata oluliselt kehvemast kandevõimest ja nõmedadest klõpsudest, mis talvel ära külmuvad ja kuhu sõrmed vahele jäävad (Siruil keeratavad ja piisab suht poolest pöördest). BHs on kõigil mudelitel järel X ja kuna kirjelduses võrreldakse Xiga ja Xita mudeleid, siis specid pole päris üks-ühele meie poodide omadega (X mingi uuem siis). Kust leida paremaid spece kui Fotoluksi ja Overalli lehel, et võrrelda nt neid 2204sid omavahel? Mingeid oma kogemusi nimetatud mudelitega (stabiilsus vs raskus)? Kerguse tõttu (2 pead tuleb juurde) kaldun 2204 emma-kumma mudeli poole, aga põhjalikud ülistavad reviewd on vaid 3204 kohta, mida nimetatakse eluaegseks statiiviks. 3204l on lühike sammas monopodi jaoks ka (kui vaja kiirelt peale visata, siis hea ju), aga 2204l justkui ei ole, v.a see X, millel on "split center column", mis minu arvates funktsioneerib kui sama asi kirjelduse ja piltide järgi. 3204l saab kesksamamst tagurpidi kasutada, ma ei tea, kas 2204l?

Saan aru, et kui on parem pea, siis see väike vahe statiivil ei ole tuntav, kuna kandevõime osas on kena varu nagunii. Samas pead on isegi kallimad ja mõned ka väga rasked, nii et vaja leida sobiv tasakaal, kust kaalu ja kust raha kokku hoida.

Pea: Mida rohkem uurin, seda suurem segadus. Kõige lihtsam oleks võtta Sirui pead, aga neid nii väga ei kiideta ja paljudel, kel on 3204 statiiv, on peadeks Markins, RRS jms. Liiga palju ei taha maksta (üle statiivi hinna), samas iga natukese aja tagant uut kuulpead osta on ka vilets variant, kuna nt Manfrotto parimatel mudelitel tuleb küll lõtk väga kiiresti, isegi kui algul kobe tundub.
Pildistamiseks: RRS BH-30 vs Sirui K-30, K-40 vs Markins M10/M20 vs Arca-Swiss P1
Video: Sirui VH-15 Fluid, ... soovitusi? Lugesin, et mõni looduses kondav videograaf soovitab kiikpead videopea asemel, aga mul ei ole nii rasked objektiivid ja pole kiikpead ka kunagi kasutanud, et võrrelda seda enamlevinud videopeadega (poes küll näppisin ja oli tore, aga igavene kolakas teine ja minu arvates vähemfunktsionaalne; parandage, kui eksin).

Sirui kuulpeade puhul tekkis mul küsimus, et äkki on asi Sirui kinnitusplaatides, mis on lihtsalt kehvad või ei jõudnud ma ise kõike piisavalt kõvasti kinni keerata, igatahes kippus nii kaamerat kui objektiivi pidi kinnitades asi ära vajuma. Videopea esines küll hästi ja selle julgen ilmselt ära võtta, kui kellelgi just midagi paremat pakkuda pole või mõnd näpunäidet välja tuua.

Kuulpeade kandevõimet hinnatakse väga erinevalt ja raske on neid võrrelda. RRS nimetab oma hinnangut konservatiivseks ja BH-30 peaks olema siis sobiv. Küll aga on neid kuus varianti, ise vaatasin seda, L-plaadiga oleks ok: http://www.reallyrightstuff.com/s.nl/it.A/id.4107/.f

Kinnitusplaadid: Kõige suurem segadus. Praegu on pinnale jäänud RRS ja Arca-Swiss. Viimasel on mingi kummist asi, mis Nikoni kummise põhjal külge kinnitudes pidi pidavust halvendama, samas on plaadid universaalsemad. Wimberleyd ja Kirki uurisin kunagi varem ja nende kohta enam ei mäleta, RRSi valisin tookord välja ja rohkem ei julge uurida ka, pea nii sassis juba ja kui kätte võtta ei saa, siis on väga raske ette kujutada, kuidas üks või teine asi toimib. Siin ootan tõesti soovitusi. Kindlasti peab olema lollikindel lukustussüsteem (nn kahekordne lukk), ma kole hajameelne ja kui on mingi lihtsam/jõukohasem kinnitamine, siis võib viidata. Kaamerat kasutan koos tallaga, mida ainult aku vahetamiseks ära võtan, seega L-plaat on teema ja mulle meeldib, kui saab lihtsamini vertikaali teha. L-plaat ei tohiks aga segada LCDVF viewfinderi kasutamist vajadusel.

Kas kuskil Eestis on ka 14-päeva katsetamisvõimalust? E-poodides on, aga kõiki asju ei müüda e-poe kaudu ja algul oli mõte võtta lihtsalt kogu komplekt Sirui ja vaadata, kuidas kinnitusplaadid ja pead toimivad ja kui ok, jätta omale või osta paremad plaadid ja kui halb, anda pead tagasi, aga poest küsides sellist võimalust ei pakuta. Samas fotopoodide müüjad pole ka kõige teravamad tegelased ja lisaks müüdava kauba mittetundmisele ei ole neil ka infot paindlike võimaluste kohta. Äkki on kellelgi nõu, kust või kellelt kuidas küsida? :) Poes käisin ka nii Tallinnas kui Tartus testimas, aga esiteks ei ole samas poes kõiki mudeleid, mida võrrelda soovin (ühes poes müüdi minu tellitud mudelid lihtsalt enne ära, kui kokkulepitud päeval katsetama läksin) ja nime mainimata on mõni pood nii kitsas, et müüjad ja teised kliendid on kaunis tigedad, kui statiiv lahti võtta ja ma lihtsalt ei saa mõelda, kui piinatud näoga müüja ootab, et ma kola juba kokku pakiks ja ei ole nõus teist pead enne välja võtma, kui esimese pea kohta oma otsuse ütlen, sest tal läheb muidu sassi jne. Ühes teises poes oli teenindus küll super, aga neil polnud lihtsalt kohapeal sobivat plaati. :) Jne. Ja nüüd on aeg nii kaugel, et mul on kiire ja olen väga tänulik, kui keegi soovitab toimiva komplekti/annab asist nõu, sest mida kauem ise uurin, seda segasem on ja kui tuleb veel väljaspoolt Eestist tellida, siis saab kevad enne lihtsalt läbi. Kellelgi kindlasti on mõttetöö tehtud ja mõnusad toimivad komplektid juba kokku pandud. :)

Eemal

 

#2 06-05-2014 21:20:57

enno
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 31

Re: Statiiv, kinnitusplaadid, pead

Minu arvates väga hea kombinatsioon kiikpeaks on arca-swiss tüüpi plaadiga kuulpea + Benro GHA kiikpea. See viimane kinnitub külili keeratud kuulpeale. Jääb vähem tassida vähemalt 1 pea raskus. 300/2,8 + konverteri(d) + kaamera ehk ~4-5 kilo kannab ilusti ära. Kuidas sellega video tegemine õnnestub - ei oska kaasa rääkida, aga tele jaoks kasutan ja olen väga rahul.

Eemal

 

Foorumi jalus

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB