Sa ei ole sisse loginud.

#51 05-12-2006 20:00:58

Jyrka
Foorumi Guru
Asukoht: München
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 956

Re: huvitavat arutelu

rtiit ja draa, raske on, eksole ju, kui tahaks vaielda, aga seisukohad on samad...

P.S. rtiit, minu arvates m6ned Cheesed ja looduspildid muudavad elu päris palju paremaks. See on sama, kui keegi sulle tänaval naeratab v6i muiud hea s6na ütleb, see näitab, et keegi viitsib vaeva näha ja ka teistele oma silmade läbi nähtud ilu tuua. Ehk saab kasv6i üks halb m6te selle t6ttu m6nes peas maha maetud v6i väike kivike sillutiseks pandud, millega m6ni k6urik 6igemale teele juhatatud.

Eemal

 

#52 05-12-2006 20:25:30

veix
Uus kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 12

Re: huvitavat arutelu

Muide, kas keegi on lugenud viimasest Cheese´ist (18/06) Taavi Piibemanni artiklit "Fotograaf läheb rappa"? Sealt leiab loodusfotograafiale hoopis teistsuguse tõlgenduse, kui selle looduspildi lehekülje kasutajate arvates. Piltlikult öeldes lastakse looduspilt kui niisugune Looduse Aasta Foto näitel veega alla. Näide: LAF-i näitel on tegemist eriti suure konstruktsiooniastmega lavastusfotograafiaga, mis loob fiktiivseid vaateid. Või: loodusfotograafia ei evi LAF-i näitel muud eesmärki kui iseenda taastootmine ja fotokaupade tarbimine.
Lugege - üsna sapine ja pretensioonikas kirjatükk. Päris huvitav oleks lugeda looduspildi kasutajate arvamust selle kohta (vääriks vist päris eraldi teemat).

Eemal

 

#53 05-12-2006 21:19:50

Jyrka
Foorumi Guru
Asukoht: München
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 956

Re: huvitavat arutelu

Minu meelest oli tegemist üsna neutraalselt ja hästi (mitte sapiselt) kirjutatud artikliga, mis absoluutselt pole vastuolus siin esinenud looduses6prade arvamusega. T6epoolest, ka selles Cheese'i artiklis on palju t6de ja üks ei välista teist. Selge on see, et eriti just digifotograafia tuleku ja pilditegemise massidesse imbumisega, on see rohkem kui kunagi varem saanud üheks tarbimismaailma osaks. Loomulikult arvab igaüks, et tema isiklikult ei ole selline, aga see pole lihtsalt t6si smile

Eemal

 

#54 05-12-2006 22:03:58

veix
Uus kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 12

Re: huvitavat arutelu

Ega´s ma väidagi, et seal oma tõeterasid pole. Päris mitme arvamusega olen minagi päri. Ometi jäi mulle millegipärast artiklist tervikuna küllaltki üleolev mulje (võibolla võimendasid seda tunned ka väljatoodud tsitaadid).
Postitus oligi aga mõeldud pigem arutelu algatamisena.
P.S. Kui siin esinenud loodusesõprade arvamusega absoluutselt mingit vastuolu ei ole, siis kui paljud siinsed loodusesõbrad on nõus olema fiktiivseid vaateid lavastavad tegelased, kelle tegevuse ainsaka eesmärgiks on läbi Looduse Aasta Foto konkursi aidata kaasa fotokaupade  tarbimise suurendamisele?

Eemal

 

#55 05-12-2006 23:02:05

Jaak Põder
Tigekull
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 1736
Veebileht

Re: huvitavat arutelu

Antud Cheese'i artikli vaatenurk on osaliselt sama, mida kunagi üks teine vend miskis kohas, oli vist ka Cheese, kirjutas. Just fiktiivsuse ja lavastuslikkuse ja ilustamise ja teab mis veel poole pealt. Minu mäletamist mööda oli selle kohta ka siin looduspildi foorumis arutelu.

Vahe nende kahe artikli juures on selles, et viimases, 18/2006 kirjutatus oli tõesti iva sees ja korralikult põhjendatud ka, esimene neist tundus lihtsalt niisama  'protestimisega protestimise pärast'.

Ja selle tarbimise poole pealt -- enamus kontrollitud sündmusi, mis maailmas toimuvad, on korraldatud tarbimise suurendamiseks. Mõni otsesemalt, teine kaudsemalt. Kui nii võtta, siis kõik vähegi spordi, näitlemise, kunsti  jms-ga tegelevad inimesed on selles kastis, telgitagustest abistajatest rääkimata. See on meie majandusloogika paratamatus ja mul on hea meel, et ka kultuuri-vms kriitikud aegajalt selle avastavad ja oma võtmes siis sellest kirjutavad. Muidugi mulle tundub, et nende üldiselt halvustava alatooni juures nad ise väga hästi ei saa aru, et nt LAFist kirjutamine asetab ka nemad automaatselt sellesse tarbimisahela tekitamisse. Isegi veidi vähem auväärsele kohale kui seal on nt loodusfotograafid.

Eemal

 

#56 06-12-2006 02:49:25

priit122
Kasutaja
Asukoht: Rapla/Matsalu
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 161
Veebileht

Re: huvitavat arutelu

mina kõrvutaks loodusfotograafia mingis mõttes jahindusega, kuna seal samamoodi, et kui sa sellega tegelenud pole siis sa ei saa ka seda kommenteerida. Jahindus on samamoodi midagi palju enamat kui külmavereliselt loomade tapmine. Samamoodi loodusfotograafias näed sa pilte erinevalt, kui oled ise loodusfotograaf või mõni tavaline igapäevane piltnik. Minu jaoks looduses tehtud pilti siseneda on hoopis teine, kui nt. mõnes loomaaias tehtud. looduses tehtud pildis tunnen end justkui ise oleks seal, mõnel aasa nurgal kükitades,  jälgides päikese loojangul kitsi rohtu krõbistamas ja tunnetades nende valmisolekut iga pisiksemagi ohu korral minema joosta. Kuid loomaaia piltidel loen enamjaolt kohe looma silmist välja rahulolu inimeste keskel, mõnel kurbust, mõnel niisama rõõmu, samas ise tundes seda inimeste lähedalolu ning linna möllu- see kõik häirib ning ei lase pilti nautida, võibolla hetkeks, kuid ei ole seda, et naudiks pilti pikemalt ning siseneks sellesse.

Eemal

 

#57 06-12-2006 11:04:54

rtiit
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 76

Re: huvitavat arutelu

Eks ma pean need Cheese lood läbilugema. Ses suhtes räägin võibolla teemast mööda. LAFi kõige suurem miinus on see, et see ei positsioneeri ega üritagi mingeid eesmärke tingimusi jne teha. Mis annab väga suure nö loksu. Ja tegelikult ei saa siis seal osalejad aru mida seal saavutada tahetakse kui tundub LAF ise ka konkreetselt ei tea. Teine asi on see ka, et eks buumi ajal tekib ka üsna palju uusi tegelasi keda see asi väga sügavuti ei huvita ja siis läheb tase väga kõikuvaks. Samas ütleks, et see digivärk pole taset niipalju alla kiskunud kui muus fotograafias. Isegi siin looduspilt.ees pigem vastupidi. Et kui võtta mingid konkreetsed valupunktid eesti loodushoius siis saab ilmselt mõni üksik fotograaf rohkem ärateha. LAFi mõte peaks olema esitada erinevaid olukordi jne looduses. Selle point ei olegi võibolla selles, et asi peaks paremaks minema. Ta on lihtsalt erinev. Eks vist looduspilt.ee on ka osaliselt LAFist väljakasvanud. Samas võib ka paar kivi looduspilt.ee kapsaaeda visata.
Mis nüüd looduspildi teemasse sisuliselt puutub siis ma ei ütle, et minul on mingi ainuõige tõde. Aga päris nii see ka olla ei saa, et me demokraatlikult otsustame mis see on. Vastasel korral on see üsna varsti mingid kortsus koerapojad kuskil punase diivani peal. Ja siis iga teismeline pi**iks looduspilt.ee peale. Olgem ausad aga tänapäeval on eesti inimene loodusest väga võõrandunud. Aastaid tagasi käis mul naine giidi praktikal koolidega. Ja isegi suured lapsed pole kunagi mustavalgekirju lehma elusees näinud. Nad ei tea isegi kuidas sellist olevust nimetatakse. Hunti teavad võibolla punamütsikese muinasjutust. Samas kui näeksid ajaks ilmseöt naabri muriga segamini. aga mäger, nugis unustage ära. Pole olemas.

Eemal

 

#58 06-12-2006 19:48:40

Jaak Põder
Tigekull
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 1736
Veebileht

Re: huvitavat arutelu

Jyrka, see ei ole ju vaidlus, vaid arutelu kõige paremas mõttes smile. Sellsit võiks siin foorumis tegelt rohkem harrastada.

--

Arvan, et LAF ehk hakkab end positsioneerima paremini sel hetkel, kui meie tavapildid jõuavad samasse klassi maailma tavapiltidega. Ja siis, kui zhüriis loodusteadlikud inimesed vähemuses ei ole, sest need pildid on vaja ka ära tunda.

Digi on minu meelest võimaldanud ka teise tegevusalaga tegijatel loodusfoto teemal kapist välja tulla -- pildistamine ise on niivõrd palju spontaansem, et tegelikult selle ala kõikide nüansside tundmine ei olegi enam peamine (see väide ilmelt mõnedele ei meeldi smile). Sa ei pea olema poole kohaga füüsik, fotograaf ja looma/linnu/jneteadlane, et korralik pilt teha. Protsessi mõttes (muutuvkulu mõttes ka.). Loomulikult kompetentsus nendel aladel tuleb kasuks, aga ka ilma mingi osaga sinasõber olemata saadakse pilt tehtud, sest antud hetkes järelduste tegmiseks kulub sekund-paar, mitte enam päev või nädal.

Eemal

 

#59 08-12-2006 01:20:52

siilur
Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 224
Veebileht

Re: huvitavat arutelu

Selles osas nõustun, et digi on paljud pildistama toonud, kuid mina olen siiski korraliku pildi saamisel teisel arvamusel. Alustasin ise ka alles natuke enam kui aasta tagasi. Olin arvamusel, et kui mul on digiseebist parem kaamera ehk peegel, siis tasub mul ainult päästikut vajutada ja pildid tulevad. Tegelikult tulid mul digiseebiga paremad pildid. Mõtlesin mis jama on ja praegu küsivad seda sama sõbrad minult, kes on endale peegli ostnud ja mitte odava. Mõni mõtleb isegi veel kallima varustuse muretseda.
Tegelikult sain aru, et hea pildi saamiseks, peab olema ikkagi poole kohaga füüsik, fotograaf, itimees ja pildistatavat objekti tundma.
Alguses jooksin ringi ja klõpsisin igas suunas, tõesti suure pildi mahupeale tuli mõni pilt kogemata välja ka. Nüüd olen õnneks maha rahunenud, lähen välja, kuulan, vaatan, komponeerin, püüan rakendada teadmisi mida olen juba õppinud. Vahel kui abikaasa kaasas on, siis muutub juba kärsituks, miks sul ühe pildiga niikaua aega läheb? Aga oluline on kvaliteet mitte kvantiteet.
Seda prügi ehk suvalakse on terve nett täis ja see hulk aina suureneb. Ma ei taha öelda, et minu pildid on mingi tipp tase, kaugel sellest, kuna teadmisi ja looduse tunnetust napib.
Tehnikat ka, tehnikat ka napib;).

Eemal

 

#60 08-12-2006 03:29:05

Jaak Põder
Tigekull
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 1736
Veebileht

Re: huvitavat arutelu

No seda uisapäisa klõpsimise lõpetamist ei saa küll tõlgendada kui automaatselt füüsikuks, fotograafiks, itimeheks ja loodusteadlaseks saamisena :-).

Eemal

 

#61 08-12-2006 08:04:56

siilur
Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 224
Veebileht

Re: huvitavat arutelu

Ma ei väidagi, et see toimub üle öö, vaid kui oled teatud aladel põhiasjad selgeks teinud, siis hakkad arusaama, et ei ole mõtet igal ajal ja olukorras kaootiliselt klõppsida.

Eemal

 

#62 08-12-2006 14:37:00

siilur
Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 224
Veebileht

Re: huvitavat arutelu

Kui suur on tõenäosus, et pildistamisse mitte süvenenud vend jõuab konkursil esikolmikusse või ära märgitud tööde hulka näiteks sinu või Sveni piltide vastu. Tõesti võib olla on ta kogemata olnud õigel ajal õiges kohas ja juhuslikult on välja tulnud super meeleolukas pilt ja tema töö saab märgitud. Aga see on ka ainus kord ja rohkem me kunagi tema nime ei kuule ja pilte ei näe.
Ma jään oma seisukoha juurde, et pildistamine on ikkagi väga teadlik ja mõtestatud tegevus, mis eeldab hea pildi saamiseks suurt pühendumist. Ega asjata ei figureeri alati teatud nimed esireas.
Lihtsalt suuremate teadmiste ja pühendumisega on sadu kordi suurem tõenäosus trofee koju tuua.
Minu isiklik arvamus on et pooled Sveni pildid mis tal kodukal üleval võiks julgelt olla loodusfoto esikolmikus, õnneks on tööde esitamise arv piiratud ja jäätud teistele ka ruumi. Ärgu keegi solvugu, et teda ei maininud, me kõik teame kes siin veel on kõvad tegijad. See oli lihtsalt näide kuhu pühendumine võib viia.

Eemal

 

#63 08-12-2006 14:44:10

siilur
Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 224
Veebileht

Re: huvitavat arutelu

Huvipärast lugesin ära looduspildi 60 parima pildi hulgas läbi aegade on 18 Sveni pilti, mis peaks rääkima nii mõndagi.

Eemal

 

#64 08-12-2006 16:11:29

Jaak Põder
Tigekull
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 1736
Veebileht

Re: huvitavat arutelu

Mõtestatud tegevus ja teadlane olemine on ka eri asjad ;-).

Eemal

 

#65 08-12-2006 17:50:03

rtiit
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 76

Re: huvitavat arutelu

draa kirjutas:

Digi on minu meelest võimaldanud ka teise tegevusalaga tegijatel loodusfoto teemal kapist välja tulla -- pildistamine ise on niivõrd palju spontaansem, et tegelikult selle ala kõikide nüansside tundmine ei olegi enam peamine (see väide ilmelt mõnedele ei meeldi smile). Sa ei pea olema poole kohaga füüsik, fotograaf ja looma/linnu/jneteadlane, et korralik pilt teha. Protsessi mõttes (muutuvkulu mõttes ka.). Loomulikult kompetentsus nendel aladel tuleb kasuks, aga ka ilma mingi osaga sinasõber olemata saadakse pilt tehtud, sest antud hetkes järelduste tegmiseks kulub sekund-paar, mitte enam päev või nädal.

See on selline kahe otsaga asi. Palju asju on juba äraproovitud ja ma arvan, et iga kord ei pea jalgratast leiutama. Mind näiteks tohutult häirib kui on võetud mingi näiteks lillepilt ja sellele on peale lastud kõige jubedam hävitav keskpäeva valgus. Mina näiteks olen pildistanud filmile ja film ei anna mitte midagi andeks. Ja siis loed mõne teise vanakoolimehe juttu, et kasuta raw konverteris seda ja seda nõksu siis on pilt palju parem. Selge, et digil saab tunduvalt rohkem pilti parandada aga valguse kvaliteeti see ei muuda. Paljud kes jõuavad sinna bbc wl äramärgitud tööde hulka ei ole tegelikult ise fotograafid vaid näiteks bioloogid jne. Aga nad on teinud väga hea kodutöö. Ehk siis neil on head nõuandjad kes on seda tööd teinud. Meil sageli sellise võimalusega ei arvestata. Ja ka vastupidi inimene kes võib teada palju tehnikast fotograafiast jne ei pruugi minna küsima uurima infot konkreetse subjekti kohta. Ehk siis selleks, et midagi teha peab eelkõige olema hea kodutöö. Samas ei tähenda see seda, et ei võiks eksperimenteerida aga siis peaks ikka veenduma, et see eksperiment on "reeglist" parem.

Eemal

 

#66 10-12-2006 21:14:35

Janek Kuld
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 28

Re: huvitavat arutelu

millibell kirjutas:

priit122 kirjutas:

mina kõrvutaks loodusfotograafia mingis mõttes jahindusega.

Minu meelest kohatu võrdlus; üks loob, teine hävitab.

Kindlasti pole see, kes tapmise eest maksab, parem sellest, kes selle toime paneb.
Elu on palju keerulisem, kui põmm ja valmis.

Eemal

 

#67 11-12-2006 01:46:04

priit122
Kasutaja
Asukoht: Rapla/Matsalu
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 161
Veebileht

Re: huvitavat arutelu

mh, ma ei mõelnud jahindusega ainult mingit külmaverelist tapmist. Ma ei hakka parem seda lahti seletama, kuna olen juba üritanud, kuid asjatult, siiski mõningateks vihjeteks: looduse tundma õppimine, sellega elamine, loomadele sööta viimine. Sama moodi on see midagi palju enamat kui linna "jahimeeste" jahil käigud, neid kõrvutaks loodus fotograafias, loomaaias käidud fotoretkega.
Jah, tapmine on siiski selle üks lahutumatu osa, kuid see söövitab selle päeva veel paljudeks aastateks mällu samamoodi nagu mõni tehtud väga hea pilt. Aint erinevus selles, et üks on arvuti ekraanilt või paberilt vaadeldav, teine aga kuskil mälus koos saamisloo ja muu kolaga, mis tekitavad ka pisut erinevaid ja tugevamaid emotsioone.

Eemal

 

Foorumi jalus

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB