Sa ei ole sisse loginud.

#1 17-08-2007 03:20:27

Tarmo Mikussaar
Kasutaja
Asukoht: Järvamaa
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 115
Veebileht

Naerukajaka koloonia.

Sattusin kevadepoole Siimusti liivakarjääri ja sealse vett täis valgunud vana karjääri saarekestel on päris tõsist mõõtu naerukajaka koloonia. Minu õhtune külaskäik nende territooriumile tekitas aga peremeestes (st. kajakates) paraja elevuse. Eks oli põhjuseks ka pesitsemise tipphooaeg. Ega mul kajakate käitumise kohta mingeid erilisi teadmisi ja kogemusi pole ja see oli mulle parajaks üllatuseks kui äkki hakkas mingi hulk linde ülal taevalaotuses tiirlevast linnuparvest mind nagu ründama, pöörates kõrvale alles paari meetri kauguselt minu jahmunud näost. See konkreetne ründaja ei andnud enda käitumisega eelnevalt mingit märku, et just tema on see üks sajast kes sinu poole sööstab ja sestap oligi kurjavaimu raske ette ennustada kust poolt ja kui kiiresti see lind jälle tuleb. Mitte, et see oleks kuidagi ohtlik olnud vaid ma üritasin seda pulli ikkagi mingit moodi pildi peale saada. Kaasas oli ainult 300mm fix ja aega päikeseloojanguni napp pooltund. AF- i võis kohe ära unustada, kuna nende liikumiskiirus sellisel pikeerimise võis oma 80 km/h olla. Niisiis MF umbes 5 - 10 m ja katsetama. Üldiselt keskmise pildi peale jäi ainult sinine taevas, vahel harva ka mõnest nurgast sisseulatuv udune tiivaots. Ava panin vist 8. Peenemaks valgustingimused enam ei lasknud panna. 1,5Gb-st sain umbes 10 kus oli kajakas äratuntavalt peal, aga udune ja üks siis enamvähem teravam. Tiivaotsad jäid aga välja. Kirjatüki mõte aga selline, et ehk teadjamad selgitavad, kas selline rünnaku imiteerimine on neile omane ainult pesitsuse tippajal või teevad nad seda koguaeg ja teiseks, et mõni huviline, kel Jõgeva poole asja võiks ju kah minna proovima, et ehk tuleb paremini välja. Soovituslik fookuskaugus võiks olla seal hoopis 150-200mm. Ise ma sinna vaevalt niipea satun. Soovitan proovida sest nalja sai kõvasti ja lendava linnu pildistamise harjutuseks midagi paremat ei oska välja mõeldagi.
PS! UV-filter ette ja kaitseprillid+vihmakeep on soovituslikud. smile
[img]http://www.fotosilm.pri.ee/linnud/naerukas.jpg[img]

Eemal

 

#2 17-08-2007 03:22:20

Tarmo Mikussaar
Kasutaja
Asukoht: Järvamaa
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 115
Veebileht

Re: Naerukajaka koloonia.

OI OI OI
http://www.fotosilm.pri.ee/linnud/naerukas.jpg

Eemal

 

#3 17-08-2007 11:31:30

Kaupo Kalda
Alaline elanik
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 1574
Veebileht

Re: Naerukajaka koloonia.

Kui ma kontorit Vene tänaval Tallinna vanalinnas pidasin, siis tuli ette sarnaseid olukordi. Meie kontor asus kitsa sisetänava lõpus, kõrgete majade vahel. Välja sai ainult väravast, ühest otsast. Oh õnnetust kui mõni noorlind oma esimestel lennuharjutustel umbtänavale maandus ja sinna passima jäi. See tähendas, et enne koju ei saanud kui päästeamet oli asja ära lahendanud. Niipea, kui keegi nina hoovi pistis tulid ülevalt "raketid" ja mitte ainult ei hoiatanud vaid ka ründasid, füüsiliselt, nii et vahest oli pea verine.

Nii palju kui mina olen kogenud, ründavad kajakad pea alati kui nende pojale liiga lähedale satud. Tõsi, füüsiliselt mitte alati.

Eemal

 

#4 17-08-2007 12:48:39

Toomas Ili
Alaline elanik
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 1175
Veebileht

Re: Naerukajaka koloonia.

silm kirjutas:

Kirjatüki mõte aga selline, et ehk teadjamad selgitavad, kas selline rünnaku imiteerimine on neile omane ainult pesitsuse tippajal või teevad nad seda koguaeg

loomulikult kaitsesid linnud niimoodi oma poegasid/pesitsuskohta ning fotograafist oli paras lollus sinna neid häirima jääda.

Eemal

 

#5 17-08-2007 14:04:16

mercar
Kasutaja
Asukoht: Tartu
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 244

Re: Naerukajaka koloonia.

silm kirjutas:

Soovitan proovida sest nalja sai kõvasti ja lendava linnu pildistamise harjutuseks midagi paremat ei oska välja mõeldagi.

Mul vist huumorisoon paigast, et pesitsevate lindude segamises ja ärritamises nalja ei näe  :x

Eemal

 

#6 18-08-2007 00:34:20

Tarmo Mikussaar
Kasutaja
Asukoht: Järvamaa
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 115
Veebileht

Re: Naerukajaka koloonia.

Et asi pisutki ausam näiks ja päris inetuks ei läheks, peaksin esmalt vabandama, et eelnevasse postitusse piisavalt taustinfot ei lisanud ja unustasin siinse keskonna head tavad. Lisan ka selgituseks Maaameti kaartiserverist napsatud ortofotofragmendi koos selgitavate märgistustega. http://www.fotosilm.pri.ee/images/kaart.jpg Sinisega märgistatud alal toimub praegu aktiivne kaevandamine ja seal vurasid ka siis veoautod ja suured tõstukid. Samamoodi ka vasakul pool veekogu. Paremal ei toimunud minu hinnangul enam mingit aktiivset kaevandamist. Vahemaa minust saarekeseni kus põhiparv aegajalt maandus, et siis jälle karjudes taevakõrgustesse tõusta oli nagu Maaameti serveri vahemaade mõõtmiseks mõeldud plugin näitas u. 220m. Seal tundus asuvat ka pesade tuumik. Karjääri territooriumil liikus ka teisi inimesi rääkimata rasketehnikast. Pilt on tehtud 20.06.2007  21:22 Seisin ühe koha peal ega provotseerinud neid kuidagi.
Siit ka järgnev. See, et tegu on territooriumi kaitsmisega on kindel ja küsimus oli ju, et kas nad teevad seda ka muul ajal, aga ei paistnud nad erilist huvi tundvat teiste karjääri territooriumil ja pealegi neile palju lähemal liikunud inimeste vastu. Ehk paistsin ma oma liikumatuse ja lapilise "pardijahi ülikonnaga" kuidagi liigselt silma ja nad pidasid mind juba kaugelt ohtlikumaks kui näiteks puistelaadimistõstuk Volvo K150. Edasi juba konkreetsem küsimus Tomile ja mercarile, et kust maalt algab see piir Teie arust, mil hobipiltnik või ka elukutseline peaks näiteks naerukajaka kolooniat pildistades otsa ringi keerama ja kodupoole astuma. Minu jaoks oli see 220 m. smile  Ei ole siin kindlasti paremat valemit kui oma teadlikuse ja südametunnistuse vaheline tasakaal. Sama tasakaalu soovitan ka soojalt teiste inimestega suhtlemisel.

Tänan siiski osavõtlikuse eest.

Eemal

 

#7 18-08-2007 02:30:03

mercar
Kasutaja
Asukoht: Tartu
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 244

Re: Naerukajaka koloonia.

Minujaoks isiklikult jookseb piir sealtmaalt, kust loomad end häirituna tunnevad. Eri liikidel ja eri situatsioonides on see äärmiselt erinev.
Olenevalt olukorrast ületan ka ise seda piiri kuid siis kui see on vajalik näiteks vastava liigi seires, teaduslike admete kogumisel vms. Kindlasti mitte selleks et nalja saada või liikuva objekti fokusseerimise harjutamiseks...
Selline oli siis minu nägemus asjast.

Eemal

 

#8 18-08-2007 09:08:45

Tarmo Kõlli
Vana Kasutaja
Asukoht: Rakvere
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 448
Veebileht

Re: Naerukajaka koloonia.

Ujuva varjega olen kajakamammale 3 m peale sattunud, mis tegi kajakamamma rahutuks ja ta lahkus kiirustades pesalt.
Kui olin seepeale taandumisega 5 meetri peale jõudnud, tuli lind pesale tagasi.
Ilma varjeta oli 100 ... 150 meetri peale tulek kolonias paanikat tekkitav.

Eemal

 

#9 07-09-2007 13:00:34

Jyrka
Foorumi Guru
Asukoht: München
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 956

Re: Naerukajaka koloonia.

Lindude ründe puhul tasub hoida mingit objekti (kepp, müts vms.) peast kõrgemal - siis nad ründavad seda. Proovitud.

Eemal

 

Foorumi jalus

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB