Sa ei ole sisse loginud.

#1 08-12-2004 00:57:50

EMES
Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 29

Mida peaks looduspiltidel hindama?

Olen sattunud siin saidil üsna tihti probleemi ette: MIDA PILDIS HINNATA!? ....kõige lihtsam muidugi teha nii nagu süda ja hing ytleb, aga...... mingi teadlikus võiks ju ka siiski olla?!

klemm jookseb just kokku siis kui on pildil ...a'la "noor punasaba-viu"....hea kompositsioon, head värvid, raskelt kaadrisse saadav lind peal oma täies ilus ja hiilguses....aga mingi power on puudu..... ühest küljest tahaks tabamuse eest 5 panna, teisest kyljest tahaks ka mingit suuremat emmotsiooni saada kui lihtsalt istuvast sulisest...

..ja ma tean, et see hindamine...see on subjektiivne ja yhest tõde pole ja võtke vabamalt ja nautigem seda, mida pilt teile pakub....jne...

....aga kui ma nyyd siiski yritaks siinselt rahvalt mingeid tõdesid või arvamusi välja pigistada....ehk avardub mu hindamisoskus ja hinnangute andmine....just loodusfotodele

EMES tänab!


...tõde on kusagil olemas

Eemal

 

#2 08-12-2004 10:17:14

Sven Z.
Tigekull
Asukoht: Kõrveküla
Registreeritud: 14-11-2004
Postitus: 1273
Veebileht

Re: Mida peaks looduspiltidel hindama?

See on hea teemapüstitus. Kokkuvõttes taandub aga asi ikkagi minu arvates sellele, et mida Sa ise oled saavutanud ja millseid pilte näinud. On ju selge, et mida paremaid looduspilte vaatad, seda rohkem muutub ka Sinu arvamus heast loodusfotost.

Samas tuleks aga vaadata ka konteksti. Sest on ju selge vahe kas pildistada näiteks karusid Eestis või siis kuskil Alaskal, kohas kus lõhe tuleb kudema ja ning nendel päevadel ei piisa ka kahe käe näppudest ja varvastest karude arvu kokkuarvutamiseks.

Siis mängib loomulikult rolli ka visuaalne pool ja tabatud moment. Kas loom võ lind on pildistamise hetkel teinud mida erilist ja kas see on õnnestunud tabada tehniliselt korrektselt.

Istuv suleline, ilusas valguses ja erilises poosis on vägagi meeldiv, aga loomulikult on lendav hiir hambus suleline veelgi meldivam. Kas see aga tähendab, et istuva sulelise ei saagi olla suurepärane? Minu avates saab küll, rolli mängib ikka subjektiivne hinnang, et kui asjad on paigas ja pilt suudab mind sinna situatiooni viia, sii leian, e tegemist on suurepärase pildiga.

Eemal

 

#3 08-12-2004 11:42:46

Toomas
Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 204

Re: Mida peaks looduspiltidel hindama?

Hindamine ongi tore asi eelkõige selletõttu, et see on alati subjektiivne- selline läbi enda tegevus. Mingeid hindamisreegleid minu arvates pole, ega saagi olla. Bioloog vaatab ju mingi haruldase käpalise pilti hoopis teise pilguga kui füüsik... Mõnel inimesel võib ahvipilti vaadates lahvatada soe äratundmisrõõm: näe täpselt nagu minu naaber(ämm, direktor vms).
Seega tasub üldise populaarsuse poole püüdlejatel ikka selliseid klassikalisi mõjuvaid motiive püüda- kerge varjutusega täiskuuöö, mäe otsas ulguv hundisiluett või veel parem, mõõkhambuline tiiger, esiplaanil sügisvärvides vahtrapuu, millest kumab läbi punane päikeseloojang, mille valguses kümbleb ...noh midagi erootikahuvilistele võiks ju ka pildil olla smile

Eemal

 

#4 12-12-2004 18:26:26

EMES
Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 29

Re: Mida peaks looduspiltidel hindama?

....yhesõnaga....ma olen siis asjast õigesti aru saanud wink


...tõde on kusagil olemas

Eemal

 

#5 12-12-2004 22:07:26

kaska
Kasutaja
Asukoht: Bern - Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 158

Re: Mida peaks looduspiltidel hindama?

nojah loomulikult peaks arvestama seda kui hästi on pilt üles ehitatud aga ei tohiks unustada ka seda kui keegi saab näiteks pildile lendava lehma millel saba jõledalt kaadrist välja jääb, või on pildil kohutav müra siis mina igatähes teeksin küll mõningasi järeladnmisi hindamise osas ja arvestaksin seda kui tihti on võimalik lendav lehm pildile saada. wink mitte ei hakkaks ntx viltuse horisondi pärast pragama. muiduig on kurb kui selline moment kehvasti ära kasutatakse ja pilt ei tule selline nagu ta tulla võiks aga sii tulebki välja proffesionaalsus. Nimelt minusugusel algajal on vahel metsas suht raske kasvõi objekti kaadris hoida kui peaks näiteks metssiga või ilvest nägema.

Kaspar - spekuleerib niisama smile

Eemal

 

#6 04-05-2006 00:43:43

tiina
Kasutaja
Asukoht: Tartu
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 142

Re: Mida peaks looduspiltidel hindama?

Hea, et siin ka subjektiivne tohib olla... big_smile

Eemal

 

#7 05-05-2006 00:38:00

tankur
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 159

Re: Mida peaks looduspiltidel hindama?

Ma olen jõudnud arvamusele , et jah tuleb hinnata emotsiooni, mis sellest pildist õhkub ja looma või linnu tegevust. Mina olen viimasel ajal õppinud hindama rohkem seda emotsiooni, mida ise pildistades või pilti hinnates saan.Olen õppinud ka seda , et vahel võib siin kriitikaga väga valusasti vastu näppe saada. Kindlasti on see hea õppetund ja paneb rohkem mõtlema ja pingutama.Kuid nõus pole ma sellega , et üks või teine pilt on saadud lihtsalt. Ma mõtlen metsas ringi kõndides ja suvalt loomaga kokku puutudes. Ma olen 2 aastat jälginud loomi ja linde , nende jälgi ja liikumist . Alles nüüd tulevad tulemused. Heaks piltnikuks saamine võtab kindlasti üpriski kaua aega. Mõni ei saagi. Ma tahtisn kõige sellega öelda seda, et minust sai piltnik tänu looduspildile. Ma arvan,et  siin on veel päris palju selliseid. Kuid nüüd pole enam tähtis, kas saan 5 või 1, tähtis on tegevus ise.

Eemal

 

#8 05-05-2006 00:48:05

tiina
Kasutaja
Asukoht: Tartu
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 142

Re: Mida peaks looduspiltidel hindama?

100% nõus tankuriga - tähtis on tegevus ise. Olen näinud nii palju vahvaid hetki looduses, mida pole erinevatel põhjustel võimalik olnud jäädvustada, aga ma olen neid hetki NÄINUD ja see on minu jaoks veelgi olulisem. Mina ei tee pilte looduses selleks, et neid vaid siia üles riputada ja siis hinnanguid oodata, mulle meeldib ringi käia, avastada ja kogeda. Kui sellega kaasneb ka jagamisrõõm siin looduspildis, on veelgi vahvam. Ja samapalju hindan kriitikat, mida mina algajana siit saan. Olen viimase mõne kuuga tänu sellele palju targemaks saanud.

Eemal

 

#9 05-05-2006 01:50:22

m66k
Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 239
Veebileht

Re: Mida peaks looduspiltidel hindama?

Mitte küll otseselt teemasse, aga minu arust tuleks neid sõnu hindamisskaala taga muuta. "Väga hea" ja "suurepärane" on minu jaoks suhteliselt üks ja sama. Kui 4 tähendaks lihtsalt "hea", oleks normaalsem hinnata. Ma arvan, et mitu praegust tööd, mis saavad enamjaolt  hindeks 5, peaks  pigem sinna "väga hea" gruppi kuuluma nende sõnade põhjal võttes. Sest kui praegu on kaks nii lähedase tähendusega gruppi nagu seda on "suurepärane" ja "väga hea", siis tuleks olla vast natuke kriitilisem.

Ma olen kah tegelt usin viite jagaja, sest praeguse looduspildi standardi järgi ei kõlbaks väga heale pildile alla "suurepärase" panna(ju?) ja ma olen veel liiga algaja, et  halbu hindeid jagada.

Ei soovi mingeid edasisi vaidlusi, tahtsin lihtsalt oma mõtte avaldada.

Eemal

 

#10 05-05-2006 11:55:13

Sven Z.
Tigekull
Asukoht: Kõrveküla
Registreeritud: 14-11-2004
Postitus: 1273
Veebileht

Re: Mida peaks looduspiltidel hindama?

Selle skaala üle on juba palju vaieldud, otsi foorumi vanemaid teemasid. Need on püsinud ja jäävad püsima. Iga hindaja oma asi on nende väljendite tähendused omale selgeks teha.

Ja mida tähendab osad pildid peaksid neljasid saama? Sina hinda nii nagu asju näed, teised indavad nii nagu nemad näevad. Pole mõtet muretseda.

Eemal

 

#11 13-05-2006 22:56:57

jäljekütt
Kasutaja
Asukoht: Kui siis metsas
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 370

Re: Mida peaks looduspiltidel hindama?

ma esindan nüüd küll selliseid amtööre vms. kes kannavad sellist mõttemalli nagi PILDI LEGEND! Nimelt teame, et münfikogujatel on "hea legendiga" mündid tubli hind otsas, kuidas leiti jm. asjaolud.

Ka pildi - foto tegemisel on sama lugu. See mis pildid ühe jaoks, ei pruugi olla teise jaoks. Kui räägime pildi hindamisest, siis lambist saab vaid kvaliteeti jms. kritiseerida. Aga hakata paika panema, et see linnufoto on hea looduspilt ja see vähetuntud taime vms. oma ei ole on vaieldav. Meenus üks tuttav, kes mu küsimise peale, et miks sa oma linnupilte veebi ei ole pannud, vastas: "milleks? enamus ei rtea mis linnuga tegemist on, kas teda võib ka kohada ja mida tähendab tema kaadrisse saamine, sellisel aastajajal jms. ehk nad ei taba selle ülesvõtte legendist mitte midagi ja nende jaoks on see tühipaljas suleline oksal. ja see veel puudus, et ma panen kõigile arvustamiseks ja mõnitamiseks, las ta kaunistab mu albumi." Seega see looduspiltide hindamine on sinnamaani suhteline, kui hindame teaat - fotografeeritavat (looma) lambist. Aga kui räägime fotograafia algtõdedest, pildi kvaliteedist, valguse mängust, hea idee tabamisest jms. siis see on loomulikult mõõdetav ja hinnatav.

Ma ise arvan, et selle saidi kandev idee ja mis töötab on et pildid oleks KVALITEETSED kuna veeb on täis MÜRA! Et saada head pilti ei ole vaja vaid klõpsida vaid on vaja SILMA või vaistu, et vat see moment, nurk, valguse mäng jms. on jäädvustamis väärt.

Käies looduses ma ei otsi pildistamis objekte vaid jäädvustan seda mida näen. Seega tuleb näha aga näha saavad need kellele on antud! Iga looduses veedetud minut on elus tagasi võidetud tund või kuidas see oli.

Mu tagasihoidlik arvamus, loodan et ei häiri kedagi sellega. Ennast häirivad vahel osade kommentaarid aga eks meil kõigil on õigus oma arvamusele ja kommetaarile :p


Elan maal, vahel tarin ka fotoka kaasa. Pildistan peamiselt elu-olu ning enda lõbuks ja pildiarhiivi mõttes.

Eemal

 

#12 14-05-2006 02:05:05

toruonu
Alaline elanik
Asukoht: Tallinn (vahel ka Tartu)
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 1314
Veebileht

Re: Mida peaks looduspiltidel hindama?

Olen sellega täiesti nõus, et looduspilt.ee peaks olema koht väga kvaliteetsete piltide jaoks. Viimasel ajal on minule jäänud mulje, et tase on langema hakanud, tõesti on väga häid pilte raske leida viimase nädala piltide seast ning see on kurvastav.

Arvan, et adminnifilter võiks minna veelgi karmimaks. Palju on siis küll inimesi kelle pildid enam üles ei lähe või kelle piltidest enam osad üles ei lähe ning mis on harjumatu, kuid see teeks keskkonnale head.


http://www.toruonu.eu/

NB! Galerii aadress muutunud, uuendage buukmarke smile Vaatasin, et mul see muutmata jäänud viimased 3-4 aastat big_smile Aga nüüd jälle aktuaalne tongue

Eemal

 

#13 14-05-2006 03:34:28

MarkoH
Tigekull
Asukoht: Paide
Registreeritud: 17-11-2004
Postitus: 865
Veebileht

Re: Mida peaks looduspiltidel hindama?

ma pakun, et mingi aja pärast tekib siiski võimalus, mis lubab autoril maha kustutada nö vitsa saanud pilte, st siis pilte, mis on alla teatud hinde. Ma loodan, et ka see parandab ka veidi keskkonda. Mis täpselt, millistel tingimustel ja kuidas asi toimima hakkab, selgitatakse välja tigekullide vahelisel debatil. See muidugi ei tähenda seda, et hakatakse rohkem saasta üles laskma, et siis kasutaja saaks selle ise maha võtta...

Eemal

 

#14 14-05-2006 04:26:42

toruonu
Alaline elanik
Asukoht: Tallinn (vahel ka Tartu)
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 1314
Veebileht

Re: Mida peaks looduspiltidel hindama?

see üks asi... kuid pakun, et paljud kes ennem olid regulaarsed ei viitsi nii regulaarselt käia kvaliteedist tulenevalt. Mitte, et see nüüd ka väga madal oleks smile Aga jah parem 3-5 pilti paari päevaga mida siis rohkem inimesi hindab (kuna on head)... Samas äkki väheste piltide peale tuleb vähem inimesi kuna arvavad, et sait surnud. Eks see ole teema diskussiooniks...


http://www.toruonu.eu/

NB! Galerii aadress muutunud, uuendage buukmarke smile Vaatasin, et mul see muutmata jäänud viimased 3-4 aastat big_smile Aga nüüd jälle aktuaalne tongue

Eemal

 

#15 16-05-2006 00:23:33

Alari Kivisaar
Foorumi Guru
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 777
Veebileht

Re: Mida peaks looduspiltidel hindama?

Tundub mullegi, et hindamine kudagi loiuks muutunud. Teinekord oota terve nádal enne, kui móni komm kukub. Mónele pildile ei viitsita enam hinnetki alla visata, rääkimata siis miskist kasulikust näpunäitest. Vói pole osad ässad enam tasuta näpunäidete jagamisest huvitatud smile

Eemal

 

#16 19-05-2006 18:10:48

Maldon
Kasutaja
Asukoht: Saue
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 29
Veebileht

Re: Mida peaks looduspiltidel hindama?

Piltide riputamise teeb raskeks see, et ega superhäid pilte just laksust ei sünni, hea kui igas kuus saad paar head kaadrit  tuhandetest võtetest. Tase on ikka kohati nii kõrgeks läinud, et veidi lahjema pildiga ei tahagi torkida. Marko mõte on muidugi hea, et näiteks aasta otsa üleval olnud mitte kõige õnnestunumad pildid saab vajadusel  ära kustutada, muidu ei teki algajatel võimalustki oma keskmist hinnet parandada (sest hunnik ühtesi-kahtesid-kolmesid on all), samas tase on paranenud.
Võib ka kaaluda võimalust, kus hindamisvõimaluse saab autori soovil blokeerida, küll saaksid kõik kommida. Või rubriik stooridega pildid , kus saamislugu on tihti huvitavam kui pilt ise....

Eemal

 

Foorumi jalus

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB