Sa ei ole sisse loginud.

#1 18-07-2008 21:09:11

matuh
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 79

Maastikufotograafia

Kõigepealt tahaks öelda, et Loodispildi foorum on päris vahva ja siin on toredad inimesed koos smile. Vähemalt selline mulje on jäänud vanu teemasid lugedes. Loodan, et ei küsi siin väga rumalaid ja juba vastatud küsimusi ning et võtate mind ka oma seltskonda vastu. Ise oman peegelkaamerat napilt kuu ja üritan kogu hingest oma vaba aja õppimisele kulutada, aga õppida on oioi kui palju. Palju rohkem kui alguses oskasin arvata.

Aga nüüd asja juurde. Esialgu üritan suuremat tähelepanu pöörata maastikufotograafiale, sest väga meeldivad sellised pildid. Nüüd tekkiski selline küsimus, et ilma filtriteta vist väga häid maastikepilte pole võimalik saada. Vähemalt foorumeid uurides on selline mulje jäänud ja enda kogemus kinnitab sama. Siiski arvan, et esialgu on mul veel natuke vara filtrikomplekti soetama hakata, oskused ja mis seal salata ka rahakott pole veel piisavalt suured.
Mõned päevad tagasi avastasin sellise huvitava asja nagu digikiil. Aga see on jällegi selline kahe otsaga värk. Kisub sinna töötluse poole ikka. Aga mis teha kui filtreid pole, tuleb kasutada. Esialgu tuli päris hästi välja, aga täna sattusin pildistama siis kui ilusad pilved ei tahtnud kuidagi väga kaua paigal püsida ja teise klõpsu tegemise ajaks olid juba piisavalt edasi jõudnud liikuda, et layer maski kasutades topeltpilved taevasse tekkisid. Tekibki küsimus kas sellises olukorras saab üldse digikiilu kasutada? Äkki kuidagi särikahvlit kasutades (selline mõte turgatas just praegu pähe, pole ise kasutanud särikahvlit varem, äkki panin väga pange)?
Ja siia otsa tulebki nüüd ports teisi küsimusi ka veel:
Kuidas Teie maastikke pildistate? Mis varustus ja võttetehnikad Teil on? Kasutate filtreid või digikiilu või hoopis midagi muud või üldse mitte midagi?
Eestikeelses internetis pole väga palju maastikufotograafiaalast põhjalikku lugemist leidnud. Oskab keegi viidata kuhugi? Muidugi kõik inglisekeelsed asjalikud allikad on ka teretulnud.
Mõni põhjalikum digikiilu kasutamise õpetus ei jookse ka mööda külge maha, kindlasti on mingeid võtteid veel, mida ma pole avastanud.
Ja üldse kõik mõtted, soovitused, viited jne maastike jäädvustamise kohta on väga oodatud.

Aitäha

Eemal

 

#2 18-07-2008 21:43:52

Kaupo Kalda
Alaline elanik
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 1574
Veebileht

Re: Maastikufotograafia

Proovi ikka kiilfiltrit. Vaata alustuseks näiteks siia: http://foto.ok.ee/?op=body&id=218
Esimese väikese komplekti saad ca 500 krooniga, pole pangalaenu just vaja :) Samas kasutatakse siin suht palju ka digikiilu, ma ei tea, kas ühest või mitmest pildist tehtuna.

Eemal

 

#3 18-07-2008 23:12:00

matuh
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 79

Re: Maastikufotograafia

Olen uurinud seda sinu viidatud juttu ja ka enam-vähem kõikides Eesti fotofoorumites olevaid jutte filtrite kohta, pluss veel mõningaid artikleid. Kõige asjalikum ja parema ülevaate andis: http://fotoluks.ee/?op=body&id=53&art=8
Aga esialgu tundub see filtrite teema mulle veel liiga keeruline. Filtrirõngad, -hoidjad, erinevate firmade erinevad filtrid, nende suurused, sobivus objektiividega. Hetkel ei hakka mõistus peale veel. Kuidas neid üldse täpselt kasutatakse ei saa ka veel päris hästi aru, aga eks see vist enne selgeks ei saagi kui endal filtrid näpu vahel.
Ja samas on ju filtritega ka nagu teiste fotoasjadega, et tuleks kohe alguses ikka korralik asi osta, sest muidu hakka neid varsti ümber vahetama.
Kogu selle eelneva jutu pärast ma polegi väga palju fotopoodides neid filtreid uurinud. Täitsa huvitab milline see 500 eegune komplekt olla võiks?

Eemal

 

#4 19-07-2008 00:16:00

Tarvo Tiivits
Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 192
Veebileht

Re: Maastikufotograafia

Mul statiiv, fotoaparaat, jalad ja peamiselt 14-42mm objektiiv mida ma kasutan. Polafilter ka aga see harva kasutuses. Kiilfiltri kogemus puudub täiesti. Olen ainult sellega tehtud ilusaid pilte näinud.
Digikiilu kasutan pidevalt. Praeguseks väljakujunenud stiil on: kadreering, manuaalfookusega fokuseerimine ja siis vähemalt 2 säri. Tihti rohkem. Särikahvlit ei kasuta, sest fotokas ei pruugi alati õieti mõõta seda nn keskmistki säri. -1 stop võib ülepõlenud olla, mis siis veel 0-st ja +1-st rääkida. Kuid nobe peaks küll olema, sest maastikul kõik muutub ju väga kiiresti. Eks seda säri asja peab vaatama histogrammi järgi ja fotoka ekraanilt, kas alati on üldse rohkem kaadreid vaja. Osadel kaameratel näitab ekraanilt ka varjualad ja põlenud osad ära.  Tegelikult oleks õige mõõta taevas ja esiplaan(halvema valgustingimuse korral ka keskelt), need meelde jätta ning siis kadreerida ning teha need kaadrid ära või otsustada mõõtmiste järgi kas on üldse mõtet mitu kaadri teha ning valida ise see õige.
Kokku sulatamisel on 1000 miljonit erinevat tehnikat. Kui kaadrid on ära nihkunud aitab tihti PS-sis auto align, mille peaks kõigepealt sooritama. Üks tehnika mis mul on välja kujunenud, et imiteerida NDG filtrit on see, et selekteerin polygonal lassoga esiplaani säriga kaadril taeva osa välja. Paremalt, vasakult ning ülevalt teen suure kaare. Siis ctrl-alt-d mis annab feather akna kuhu saab siis sisestada numbri. Mida suurem number seda sujuvam üleminek. Ja siis delete. Tavaliselt tuleb seda mitu korda teha, et leida õige selektsioon ja feather väärtus. Igaljuhul taevast kuskilt poole pealt pole mõtet hakata selekteerima. Ja veel. Kindlasti pildista raw-i. Üks põhiisemaid põhjuseid minu jaoks on see, et valgetasakaal pärast õigeks saada, sest kaamerat ma selles suhtes kohe üldse ei usalda.
Ma pole nüüd teab mis õpetaja aga umbes nii see käib. Ja eks igaühel oma väljakujunenud tööstiilid.

Eemal

 

#5 19-07-2008 00:55:18

matuh
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 79

Re: Maastikufotograafia

Suured tänud põhjaliku vastuse eest. Sai jälle natuke uut infot kõrva taha panna.

Eemal

 

#6 19-07-2008 00:56:42

Kaupo Kalda
Alaline elanik
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 1574
Veebileht

Re: Maastikufotograafia

Loe siis minu tutvustust uuesti, seal on täpselt kirjas milliseid sul algajana vaja oleks. Kasutamise õpid ära ühe õhtuga, ei midagi keerulist. Ise kasutan sedasama "500st komplekti" mõnede lisadega ja minu arust mu maastikukaadrid pole kõige hullemad.

Eemal

 

#7 19-07-2008 11:39:04

matuh
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 79

Re: Maastikufotograafia

Leidsin Photopointist ühe komplekti http://photopoint.ee/toode/15805/cokin- … h250a.html Hetkel küll otsas, ei tea kas tuleb millalgi veel.
See on enam-vähem sama, mis sinu soovitatud, ainult fulli asemel on light. Sobiks selline komplekt? Või tuleks kõik need eraldi osta? Millegi pärast on igal pool need filtrid otsas.
Ühe polarisaatori leidsin ka Cokini valikust: http://photopoint.ee/toode/15815/cokin- … aator.html Kas oleks mõttekas lisaks kiiludele soetada? Mulle hullult meeldivad need polarisaatoriga tehtud pildid.

Eemal

 

#8 22-07-2008 23:21:38

matuh
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 79

Re: Maastikufotograafia

Kasutab keegi peale kaupsi siit veel Cokini filtreid või on kasutanud? Kuidas muljed on?

Eemal

 

#9 23-07-2008 00:18:06

Arno Peksar
Kasutaja
Asukoht: Läänemaa
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 204

Re: Maastikufotograafia

Ju ikka kasutab. Ega kõik pole Lee peale veel jõudnud üle minna.
Selles komplektis kõik kolm erineva tugevusega kiilfiltrit sees. Juurde pead muretsema veel vastavalt objektiivi mõõdule adaptri.
Kõige nõrgemat kasutan harva. Erinevalt kallimatest markidest ei soovitata Cokinit üle 1 filtri korraga hoidikusse panna. Võib tekitada vahest lillaka tooni. Muidu OK.
Kui hullult (st palju) tahad polarisaatoriga mängida, siis osta siiski ringpolarisatsioonfilter.

Eemal

 

#10 23-07-2008 10:57:04

Marko Kivimäe
Vana Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 523
Veebileht

Re: Maastikufotograafia

Ma olen aeg-ajalt maastikku pildistanud ikka läbi aegade ning jõudnud tõdemuseni, et kui ikka on tahtmist taevast ka kaadrisse mahutada siis mingitsorti kiil on väga vajalik. Samas kuna ma ei ole vähemalt hetkel veel nii väga pühendunud sellele ˛anrile, kuna ma üle 90% enda piltidest teen lühikeste teledega siis pole süvenenud ega tehnikat endale hankinud. Polafilter on ainus asi, mida pruugin mõnikord, pole küll kiil aga aitab terava päikesevalgusega pilti teha küll.

Küll on aga hea ära kasutada õhtutaevas tekkinud värve muu looduse pildistamisel mõnusa taustana, näiteks. Või siis õhtuvalguse poolt värvitud maastikku meeldiva taustana.

Eemal

 

#11 23-07-2008 11:40:10

matuh
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 79

Re: Maastikufotograafia

Ma üldse ei mõelnudki selle peale, et ringpolarisaator ja ringpolarisatsioonifilter erinevad asjad on. Aga nagu ma aru saan, siis ringpolarisatsioonifilter on ümmargune ja läheb otse objektiivi külge?

Eemal

 

#12 23-07-2008 13:18:52

Tarvo Tiivits
Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 192
Veebileht

Re: Maastikufotograafia

Ümmargune jah. Nagu näiteks UV filter aga kuju pärast teda ilmselt RINGpolarisatsioonfiltriks ei nimetata. Ringpola filter koosneb keermest ja siis pööratavast klaasist millega saab filtri mõju reguleerida. Filtri tööpõhimõte selles, et filtreerib teatud tüüpi valguse välja. Näiteks sellise mis tuleb peegeldustelt. Nagu jõevesi või vikerkaar või aknaklaas. Aga ta ei tee seda ühtlaselt kogu kaadri ulatuses, sest teatud nurga alt (30 kraadi) on mõju suurem. Sinise taeva effekt ei tule ka igas suunas välja. Täpselt vastu valgusallikat(päike) või valgusallika suunas kadreerides on effekt null. 90 kraadi ehk risti valgusallikaga pildistades on effekt maksimaalne. Lainurk objektiiviga kaasnevad ohud ka. On müügil spetsiaalselt laianurga jaoks mõeldud ringpolafiltreid aga mul nendega kogemus puudub. Esimene jama mis lühikese objektiiviga võib tekkida on vinjett. See tuleb filtri servadest. Selleks oleks hea kui su polafilter oleks võimalikult õhukene aga see teeb ta ka kalliks. Teine oht, mis laianurgaga tekib on põhusel, et valgusallkale risti pildistades on mõju suurim. (Ultra)lainurkobjektiiv haarab kaadrisse ju üsna suure ala kraadides ja polafiltri mõju on sel alal ebaühtlane. Siis jääb ka pilt ebaühtlaseks. Ennastki huvitaks kuidas spetsiaalne lainurk polafilter töötab. Kolmas värk, et polafilter teeb nõksa pimedamaks. Säriaeg läheb pikemaks. Aga kuna maastikul niikuinii üritad võimalikult suurt ava ja pildistad statiivilt, siis see ei tohiks probleemiks saada. Võibolla tuulise ilmaga mingitel tingimustel päästaks udused taimed kui  polafiltrit mitte kasutada.
Ette ei tohiks kujutada, et sa keerad laianurgale ette oma UV filtri, polafiltri ja siis veel paar kihti kiilfiltreid ka ning saad jube vägeva pildi:).
Ajah, on olemas ka pola- ning UV filter ühes klaasis.

Eemal

 

#13 23-07-2008 13:29:41

Tarvo Tiivits
Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 192
Veebileht

Re: Maastikufotograafia

eelmises tekstis mõtlesin lauses - "...Aga kuna maastikul niikuinii üritad võimalikult suurt ava ja pildistad statiivilt, siis see ei tohiks probleemiks saada ..." - "suure ava" asemel ikka "suurt avaarvu" ehk väikest ava.

Eemal

 

#14 23-07-2008 13:37:30

Cameda
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 309

Re: Maastikufotograafia

Photopointi blogis on momendil teemadeks filtrid.
http://blog.photopoint.ee/2008/07/12/fi … ograafias/
1. osa: http://blog.photopoint.ee/2008/07/19/uv … sefiltrid/
edasi lisanduvad ka kindlasti teiseti täpsustavad artiklid, mis sissejuhatuse lõpus olid.

Eemal

 

#15 23-07-2008 13:56:24

Jyrka
Foorumi Guru
Asukoht: München
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 956

Re: Maastikufotograafia

matuh kirjutas:

Ma üldse ei mõelnudki selle peale, et ringpolarisaator ja ringpolarisatsioonifilter erinevad asjad on. Aga nagu ma aru saan, siis ringpolarisatsioonifilter on ümmargune ja läheb otse objektiivi külge?

Kõik need asjandused on ikka filtrid. Vahet pole, kuidas objektiivi külge käivad - kas hoidjasse või ise otse. Ringpola, ringpolarisaator, (ring)polarfilter jne. öeldakse lihtsalt seepärast, et sõna on nii pikk.

Tarz kirjutas:

Ümmargune jah. Nagu näiteks UV filter aga kuju pärast teda ilmselt RINGpolarisatsioonfiltriks ei nimetata. Ringpola filter koosneb keermest ja siis pööratavast klaasist millega saab filtri mõju reguleerida.

RING polarisatsioonifiltriks nimetatakse teda seepärast, et erisatada LINEAARpolarisatsioonifiltrist (täpsemaks teadasaamiseks guugeldage). Kuju pole siinjuures tõepoolest oluline (hoidjasse asetatavad, näiteks, on kandilised ja pööratavad hoidjaga.

Eemal

 

#16 23-07-2008 16:23:38

matuh
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 79

Re: Maastikufotograafia

Photopointi blogiga olen kursis ja senised filtrite teemad loetud, ootangi nüüd teisi ka.
Hetkel veel teema mu jaoks natuke liiga keeruline, ei jaga päris hästi milline filtrite komplekt mulle kõige paremini sobiks. Aga siit teemast olen juba nii mõndagi uut teada saanud.

Eemal

 

#17 23-07-2008 16:43:45

Tarvo Tiivits
Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 192
Veebileht

Re: Maastikufotograafia

Eks ta keerukas ole lihtsalt teooriat lugedes. Aga kui saad juba ise käega katsuda, pole vast väga keeruline enam midagi. Tuleb ainult katsetada piisavalt. Ja vaata palju pilte ja võimalusel uuri, mis tehnikat(nii käsitöö kui ka raua mõttes) sinu jaoks meeldivate fotode tegemisel kasutatud on. Iidolid aitavad valikuid teha:).

Eemal

 

#18 23-07-2008 23:37:33

matuh
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 79

Re: Maastikufotograafia

Oskab keegi öelda miks Cokini kiilfiltrid otsas paistavad olevat igal pool? Näiteks Photopiondis ja Fotoluksis.

Eemal

 

#19 23-07-2008 23:48:12

Kaupo Kalda
Alaline elanik
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 1574
Veebileht

Re: Maastikufotograafia

Helista neile ja küsi miks. Paljudel asjadel on Eesti väikesed laoseisud.

Eemal

 

#20 23-07-2008 23:59:24

matuh
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 79

Re: Maastikufotograafia

Tuleb vist helistada jah.
Kas mõni Tartu inimene ka siin on? Peale Photopoindi ja Overalli veel Tartus mingeid fotopoode on? Overall vist filtritega niikuinii ei tegele eriti. Või tuleb kuskilt kaugemalt tellima hakata. Pean siis Cokini filtreid just silmas. Nende peale hetkel hammas juba hakkab.

Eemal

 

#21 25-07-2008 01:15:32

matuh
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 79

Re: Maastikufotograafia

Ma ikka tüütan teid veel selle teemaga.
Kiilfiltrid olen ma nüüd siis enam-vähem välja valinud, kust ma need saan veel ei tea (Photopointi saatsin infopäringu, aga sellele pole veel vastatud). Samas teistes foorumites ma Cokini filtrite kohta eriti kiitvaid kommentaare pole leidnud, aga kuna hind on neil ikka palju odavam kui Leel ja ise väga muid variante ka otsida ei oska, siis jään vist ikka nende juurde. Cokini Z seeria pidi vist parem olema kui P, aga neid vist pole Eestis saada.
Polarisatsioonifilter on aga välja valimata. Cokinil ei paista muud olevat kui see, mis ülevalpool ka juba välja sai toodud: http://photopoint.ee/toode/15815/cokin- … ator.html, aga see on kandiline ja ei ole vist ikka nii hea kui ümmargune. Äkki keegi hea inimene viitsiks mulle mõnda soovitada? Aitäh.

Eemal

 

#22 25-07-2008 02:14:46

Kaupo Kalda
Alaline elanik
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 1574
Veebileht

Re: Maastikufotograafia

Sõltub, mis filtrikeere su objektiivil on, sa pole sõnakestki maininud mis tehnikat kasutad. Üldiselt tasub võtta võimalikult korralik, näiteks http://fotoluks.ee/?op=body&id=135& … 0&b=24

Eemal

 

#23 25-07-2008 03:04:05

Kaspar Raamat
Kasutaja
Asukoht: Saku
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 112

Re: Maastikufotograafia

Sama asja soovitan vaadata eestifoto.ee/kuulutused, seal üks müüb % odavamalt samu asju.


NikonD80 user

Eemal

 

#24 25-07-2008 05:00:17

Tarvo Tiivits
Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 192
Veebileht

Re: Maastikufotograafia

Ms ise soovitaks rahulikult võtta. Kuigi photoshop pole odav(seda läheb niikuinii vaja) aga mul tunne,  et õpi see digikiil ära ja saad aimu, siis hiljem kui kindlad lemmik objektiivid tekivad, oskad sinna otsa osta asju.
Ja lõpuks, et olgu sul mingid singhraid või ps-d või cockinid- kompa, säri, ava, koht kuhu sattunud oled, ilmastikunähtused teevad maastikupildi

Eemal

 

#25 25-07-2008 10:59:35

matuh
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 79

Re: Maastikufotograafia

Nja, olen tõesti unustanud mainimast oma tehnikat.
Pentax K200D + smc PENTAX DA 18-55mm F3,5-5,6 AL II
+ smc PENTAX DA 50-200mm F4,0-5,6 ED
Mõlemad torud siis 52mm keermega. Esialgu üritan nende kitikatega hakkama saada ikka.
Vaatasin, et kaupsi soovitatud filter on Photopoindis ka täitsa olemas ja märk juures, et Tõnu Ling kohe soovitavat seda.
Tarzi jutt on ka muidugi õige ja alguses mul selline plaan oligi, aga... no eks näis.
Kõik mõtteterad antud teema kohta on ikka oodatud veel.

Eemal

 

Foorumi jalus

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB