Sa ei ole sisse loginud.

#1 13-10-2008 17:32:37

Päevapiltnik
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 54
Veebileht

Mutt

Võib olla ei ole päris sobilik teema siin aga ikkagi, pisike mure ja äkki on kellelgi hüva nõu. Kas keegi oskab soovitada mõnda toimivat ja tõhusat muti peletamise viisi. Rauad, mürgid ja muud tapariistad jätaks kohe kõrvale. Olen küll suur looduse sõber, kuid ikkagi sooviks et muru erineks väljanägemise poolest kartulipõllust.

Eemal

 

#2 13-10-2008 17:44:49

Urmet Pilt
Kasutaja
Asukoht: Lähte
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 398
Veebileht

Re: Mutt

Minu vanaisal oli paari meetrise posti külge tehtud nö tuulelipp - propelleriga, mis tuulega pöörlema hakkas ja see siis omakorda mingi asja vastu toksis (mutter vms) ja kolksuvat häält tegi. On ka müüa vist mingeid vidinaid, soovitan kodutarvete kauplustest või ehitusmarketitest (K-Rauta vms) otsida. Ja üks võimalus on veel, mutte saab labidaga ka ilma neid mõrvamata püüda. Et püüa kinni ja vii mujale wink


Vaata tänaseid pilte 12KUUD kodukal - http://12kuud.net

Eemal

 

#3 13-10-2008 18:26:52

Ama Lehtmets
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 124

Re: Mutt

Sama mure siin.
Oleme proovinud pea kõiki kauplustes müüdavaid peletajaid (karbiit, suitsupadrunid jne.) Ei toimi neist ükski. Istutasin püvilille sibulaid, mille lõhn pidi mutte tõrjuma - samuti polnud abi.
Ema sai ajutist abi mürgist "Mutieine", kuid seda pole kusagil. Ma vist ei suuda enam roheliselt mõelda. Kui keegi märkab kusagil müügil, siis palun andke teda.

Eemal

 

#4 13-10-2008 19:21:29

Päevapiltnik
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 54
Veebileht

Re: Mutt

Minu vanaisal oli samuti tuulevurre aga ümber nende olid ikkagi muti mullahunnikuid. Mutt pidavat müra või vibratsiooni kartma, kuid tänavu suvel märkasin kuidas Pirita tee äär, sealt kus Maarjamäele üles keerab, oli muru korralikult "üles küntud". Nii et mina enam sellesse ei usu. Samas ei tea ka kedagi kes konkreetselt ütleks et selline toode toimib korralikult. Küll olen aga kuulnud et on katsetatud erinevaid asju aga kasu ei ole. See pärast mõtlesingi siinse rahva käest nõu pärida.

Eemal

 

#5 13-10-2008 20:42:38

mustikas
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 138

Re: Mutt

Minusuguse suust kõlab järgnev soovitus ehk mõneti kummaliselt, kuid tõepoolest nende elukatega loodussõbralikult toimetamine ei toimi. Kõik muttide peletamised (hariliku rassiga, mingite haisvate taimede-vedelikega jms.) mõjub ikka väga lühiajaliselt. Jääb üle lõksudega püüdmine. Mina sain mihklipäeval lõksuga ühe isendi kätte ja sestpeale on vaikus majas. Parimad lõksud on need punakast traadist silmuslõksud. Aga nende ülesseadmine nõuab mõneti taiplikkust. Muttide-vesirottide teema peaksid leidma www.aiatark.ee alt.

Eemal

 

#6 13-10-2008 21:02:23

Inga Sõelsepp
Vana Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 408
Veebileht

Re: Mutt

Ma vaatan, et mu abikaasa peaks tegema firma AS MUTT. Ta on saavutanud labidaga püüdmisel juba päris hea vilumuse. Jälgib mõnda aega muti liikumise trajektoori ja tihedust ning varsti on mutt käes smile

Eemal

 

#7 13-10-2008 21:38:01

Egle Vulla
Kasutaja
Asukoht: Virumaa<->Tartu
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 32
Veebileht

Re: Mutt

Väidetavalt pidi see aitama, kui käikudesse jahvatatud pipart puistada. Kas see tegelikult ka toimib, ei oska öelda.


Ennem saab hundist hobune kui karust koduloom.

Eemal

 

#8 13-10-2008 22:11:35

Päevapiltnik
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 54
Veebileht

Re: Mutt

Mul sõber rääkis ka kuidas nad poisikestena vennaga labidaga mutte püüdsid. Passisid peale millal mutt mullahunnikust mulda hakkab välja ajama ja siis hiilidis kassisammul ligi ja kähku labidas alla. Aga kui vähemagi raskema sammu oli teinud oli mutt kadunud. Ja üldse pidavat ta üks üllatavalt kiire tegelane olema. Hakka või sama meetodit katsetama, või siis ootan Inge mehe ettevõtte tegevuse alustamist;)

Eemal

 

#9 13-10-2008 22:16:01

jubejuss
Vana Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 457
Veebileht

Re: Mutt

Toimivaim lahendus on hakata murukasvatajatesse põlglikult suhtuma

Eemal

 

#10 13-10-2008 22:29:06

Inga Sõelsepp
Vana Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 408
Veebileht

Re: Mutt

Pigem tuleb valvata selle koha peal,  kus käik on maapinna lähedal. Sealt on näha muti liikumine ja ta on maapinna lähedal. Kui mutt tuleb uuesti kinnitrambitud käiku lahti lükkama, pole muud vaja teha, kui kiire liigutusega labidas libamisi muti selja taha lajatada ja labidatäis mulda kaarega eemale saata. Tagurpidi käik on mutil ülikiire ja ohu korral kasutab ta seda viivitamatult. Hunniku juurde võidki passima jääda. Sealt teda naljalt kätte ei saa. Ta kaob enne sügavusse, kui labidaga midagi teha suudad. Need siis näpunäited nendele, kes tahavad mutipüüdmist harjutama hakata. Loodusfotograafil ei tohiks pikalt liikumatult ühe koha peal valvamine ületamatu raskus olla. Ainult et õlut kipub palju kuluma smile Eriti kui on plaanis ühel päeval mitu pahandusetegijat kinni püüda.

Eemal

 

#11 13-10-2008 22:40:28

Hundiplika01
Kasutaja
Asukoht: Põlvamaa/Wõro liin
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 83
Veebileht

Re: Mutt

eelkõige ikka jah midagi vängelt haisevat mutiauku toppida. Ema Kasutas kasvuhoones neid vabanemiseks kilusid... Kasvuhoone haises raipehaisu järgi pool suve aga mutid kadusid ja pole mitu aastat tagasi tulnud(ptüiptüiptüi). Urgudesse olen ise toppinud toomingalehti(pidavat aitama, mina eriti tähele ei pannud, kas aitas või ei) ja samamoodi kilusid, hais lahtub tuulega maapealt ära aga urgu jääb alles.
Samas peab vist kassidel nauke aega silma peal hodma, et nad varandust ei läheks otsima. Ja muidugi kassid aitavad ka nende vastu veidi...

Eemal

 

#12 13-10-2008 22:46:35

Arno Peksar
Kasutaja
Asukoht: Läänemaa
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 204

Re: Mutt

Mutt on kõva vastane. Muti jahtimine, olgu ükskõik mis vahenditega, eeldab professionaalsust. Lisaks lolli järjekindlust, sest lahti saadud muti asemel on varsti kohal uus mutt. Või rohkemgi.
Laisa inimesena tegelen ma meelsamini pideva muttide peletamine asemel märksa meeldivamate tegevustega. Olen muidugi ära proovinud ka kõikvõimalikud aktiivsed vahendid, kuid märgatava pikaajalise eduta. Ma ei soovi nädalase äraoleku järel koju tulles leida eest ülestuhnitud muru ega peenraid. Kõigist katsetatud võtetest on sõelale jäänud ainsana tõesti toimivana Urmeti mainitud tuulelipp-propeller. Valmistamiseks pole vaja suurt osavust ning materjaligi ei kulu palju.
Kõige lihtlabasema ja mitte kauni tuulelipu jaoks läheb vaja ca 1,5-2 meetri pikkune tokk. Tuulelipu ja propelleri jaoks vaja kaks poolemeetrist 5*7 cm ristläbilõikega prussijuppi. Tuulelipu kehaosa jätta ca 10 cm pikkuseks (sinna vaja naelaga kinnitada propeller ja keha omakorda kinnitada tokile), lipu osa töödelda cm paksuseks. Propelleril jätta keskele samuti klots, labad saab paraja nurgaga, kui töödelda klots diagonaalis cm paksuseks. Puuriga propellerile ja tuulelipule augud ning kinnituseks mitte kõige peenemad naelad. Kui tahtmist midagi kunstipärasemat saada, siis sõltub juba igaühe käteosavusest ning maitsest.
Veel niipalju, et põõsas propeller ei tööta. Vähemalt valitsevas tuulesuunas ei peaks kõrghaljastust ees olema. Ja väikseski aias peab neid olema rohkem kui üks. Max mõjukaugus on 10 meetrit. Ja tööl peab ta olema aastaringselt. Ma ka algul mõtlesin, et võib tuulelipu panna maa külmudes kuuri alla talvepuhkusele. Kolm päeva hiljem oli mullahunnik keset muru. Lõin siis tuulelipu uuesti mutihunnikusse püsti smile Muttidele jäi kaugemale piisavalt territooriumi, kus oma tegevust jätakata.
Juho las igaüks näeb nii palju vaeva, kui soovib. Ei pea põlglikult suhtuma murukasvatajatesse. Kes ei viitsi ilusa muruga tegelda võib põlglikult suhtuda muru kasvatamisse wink

Eemal

 

#13 13-10-2008 22:56:28

Inga Sõelsepp
Vana Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 408
Veebileht

Re: Mutt

Naabri mutid läksid küll huviga uurima, mis monstrum on keset aeda püsti pandud. Hunnikute arv ümber propelleri kasvas smile

Eemal

 

#14 24-10-2008 01:00:38

jäljekütt
Kasutaja
Asukoht: Kui siis metsas
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 370

Re: Mutt

Only way - traps! Ehk siis ainuke efektiivseim viis on lõksud. Ja kahjuks on meie poodides vaid sellised muu on ebaefektiivne.

Mujal maailmas on kõige efektiivsemaks tunnistatud mürkgaas, siis propaaniga tuld (selline metsiku lääne stiilis - väga ohtlik ära tee seda ise kodus!), siis veel mõned mürksöödad ja liba-mürk-vihmaussid jms. väga efektiivsed vahendid.

Aga loodussõpradele on ka nö. humaanseid viise ja neid on väga erinevaid nagu näiteks see siin.

Mutipeletus vardad (patareidega hääle spellerid jms.) on andke andeks aga paras jamps.
Sama on pudelitega, mu vanematel oli maasika istandus neid täis tuulega ulgusid pudelid ja mutid tegid hunnikuid pudelite kõrvale.
Ja siis teiba otsas "tuulikuid" ma ei tea on kordi kus aitab ja kordi kus mitte mõhkugi! Meil siin üks külamees oskab tiivikuid väitsa ja meil siin igal pool need kolisevad aga võta näpust mutid siin ja seal teevad paar meetrit eemal ikka oma asju. Eks ta oma vibraga peletab aga see ei ole suurema krundiga lahendus.

Mutid harjuvad pikapeale kõigega, haisuga saad teda vaid peletada n. naabrite juurde. Haisuks sobib whatever: sitast kuni keemiani välja. Ja peletamiseks - krundilt tõrjumiseks sobib misiganes kassiliiv, vänged haisud, taimed - juured - leotiseid mis muttidele ei istu jms. st, kuni ökopeletajateni välja noh taimsed.

Kasse ja koeri on võimalik treenida neid püüdma aga viimastega peab arvestama tõsiste üleskaevamistega, meil krundil selliseid pommiauke koerte poolt tehtud, et ohtlik joosta ja sisse kukkuda. Aga koerad on neid kenasti kätte saanud kevadel, kui maa külmund ja veis jookseb peale ei imbu ära ning muti käikudes uputab, siis maa peale nad jooksma tulevad.

Mul isa võitles nende vastu bensiini aurudega, mis on üsna efektiivne aga ei ole väga keskonnasõbralik ja odav, põhimõte on süttivates bensuaurudes. Kuidas ja mismoodi see on oma tehnoloogia. Ta oli nendega ikka püsti hädas, plaanis mini vene Zili sumbutiga (tee seda kodus ise) või siis totaalse üleuijutamisega neid tõrjuma hakata aga see bensuauru värk töötas hästi.

Aastad on läinud ja ma pean tõhusamaks tõrjevahendit vaid LÕKSU, neid on palju erinevaid ja ma mõningaid ka olen tuttavatele müünud (hetkel otsas, kevadel peaks tulema jälle).

On veel mõningaid üliolulisi meelespea ja jäta meelde nõkse jms. mida noppinud kümnete manuaalide ja raamatute lugemisel, aga need jäävad kahjuks ametisaladuseks, sest kes teab võibolla peab kunagi lisaks aedniku tööle kunagi neid püüdma hakkama, kuna neile meeldib nii vaese pensionäri tädi Maali murulapil sonkida aga ka Tiskres uuristada või Veskimöldres möllata st. tööpõld lai.

Tuttavatele olen pakkunud ka mutitõrje teenust, st. püüan need kinni. (lastele olen pakkunud metsahiirte e. kaelushiirte pealt 2 EEK/tk.) kahjuks mutipeletus ja püük on xx kordades kallim smile seni vastatud kaheti, et tavai või eee ... ma ei tea ... ma saan ise neist jagu ... ja kui nad surnud ei ole möllavad mutid nende kruntidel ikka vanaviisi edasi smile

Kui kodus ikka meheraasu on siis see peaks olema naisel hea ütlemine, mis mees sa oled, ei saa nüüd mulla mutti kinni püütud. Seega lõpetan üsna optimistlikult - neid va karvaseid ja kärssas ninaga tegelasi on küll võimalik kinni püüda ja/või tõrjuda. Ärge kaotage lootust smile


Elan maal, vahel tarin ka fotoka kaasa. Pildistan peamiselt elu-olu ning enda lõbuks ja pildiarhiivi mõttes.

Eemal

 

#15 24-10-2008 02:12:06

tommy
Tigekull
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 748

Re: Mutt

>>  ja kui nad surnud ei ole möllavad mutid nende kruntidel ikka vanaviisi edasi

ot, misse spetsialisti poolt l2bi viidud mutipeletamine v6i -pyydmine siis maksab kah, koos aastase money-back garantiiga?

Eemal

 

#16 26-10-2008 21:03:41

jäljekütt
Kasutaja
Asukoht: Kui siis metsas
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 370

Re: Mutt

Ega vat ei ole läbi mõelnud mingit hinnakirja ja veel vähem 'mony-back' garantiid, mida vist ka kahjurfirmad ei tee. Mutitõrjes on 2 viisi, kas makstakse surnud muti eest või siis totaalne tõrje n. gaasiga ja siis arve esitatakse, esimest pole meie mail eriti kuulnud.

St. kui püüad oma krundil ühe isase kinni, siis mutimaailmas ja olelusvõitluses üldjuhul vallutab üsna pea uus isane, kes valitseb oma valdustes ja kõik nolgid ja konkurendid armutult minema peletab. Kui on tegemist suurema elamurajooniga või suvilarajooniga siis mutipeletus ja tõrje saab olema PÜSIV mure ja tõrje, kuna mujalt tuleb pidevalt peale.

Kui on kruusateed - tammid ja kraavid ja veed ümber siis võitlemine lihtsam, kuigi nad tulevad ka kruntidele ületades takistusi maapeal liikudes!

Otsest teenust ei julge veel pakkuda seda vaid tuttavatele - lähedastele aga kunagi ehk küll, kui see vajalikuks peaks osutuma, et praegused alad ei toida enam või on huvid-elatusallikas niivõrd muutund, et nö. aiandusega vaid tegelema hakkan. Aga mine sa tea võibolla lisaks lõksumüügile panen äri püsti - never say never!


Elan maal, vahel tarin ka fotoka kaasa. Pildistan peamiselt elu-olu ning enda lõbuks ja pildiarhiivi mõttes.

Eemal

 

#17 27-10-2008 00:44:14

tommy
Tigekull
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 748

Re: Mutt

'kahjurfirmad' on päris hea sõnaleid smile

Eemal

 

#18 14-11-2008 13:02:44

real
Uus kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 23

Re: Mutt

Kui sügaval mutid liiguvad? Mul on nii, et nad ründavad ühe hooldamata maa poolt, vahel on kerge tee. Tulevad tee alt läbi. Mõtlen, et kui kaevata kerge kraav ja sinna miski barjäär ette teha, kas tulevad siis alt või üle? Kui sügav see kupatus peaks olema?

Eemal

 

#19 14-11-2008 14:18:38

mustikas
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 138

Re: Mutt

Eks nad ela-tegutse ikka huumuskihi piires.  Lõkse pannes pole labidakahast sügavamal kunagi käike näinud. Pigem jäävad ikka nii 20 cm alasse. Mutt liigub muidugi maa peal ka ja üsna väledalt. Tulevad üle tee? Mõni päev tagasi leidsin põllu pealt mutilaiba - ilmselt kakk oli ta kinni püüdnud, aga ju ei maitsnud toiduna.

Eemal

 

#20 14-11-2008 16:31:28

real
Uus kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 23

Re: Mutt

Pigem tulevad tee alt.
Käivad maa peal? Mullahunnikutest nad ju ei tule, ajavad lihtsalt üles...
Mul on palju kahtlaseid auke maa sees. Kui kinni tampida, on järgmisel päeval jälle lahti. Panin ühte torulõksu, millel klapid otstes ning sain ühe tavalise pisikese hiire. Auk maa sees oli küll suur, nagu roti oma lausa:)
Huvitav, kas selline barjääri ehitamine annaks tulemust ka?

Eemal

 

#21 14-11-2008 20:18:09

Inga Sõelsepp
Vana Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 408
Veebileht

Re: Mutt

Kui on auk ilma hunnikuta, võib arvata, et see on õhuauk. Kusagil läheduses võib pesa olla. Ja mutid käivad vahepeal maa peal ka. Oma silmaga mitu korda näinud.

Eemal

 

#22 25-11-2008 23:00:15

jäljekütt
Kasutaja
Asukoht: Kui siis metsas
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 370

Re: Mutt

Kui sügaval mutid liiguvad?

Kui mälu ei peta, siis alla meetri on nende möllamine, see aga sõltub pinnase iseärasusest (huumuskiht on üsna õhuke) ja aastajast ning kus toit asub. Tavalised nö. söödakäigud on neil pindmised (nagu mustikas ütles) aga neil on ka sügavamal selliseid käike.

Mutt suudab lõdvalt kaevuda kuni 3m peale ja sinna pesa teha (loomulikult peab olema siis hea huumus sp. on suured pesakuhilaid näha uudismaadel jm., kus neil hea sügavasse puurida) Olen ise kunagi lahti kaevanud auku, kus 1.8 pealt ma lõpetasin ja asi läks sügavale edasi, oli all pesa, tegid vana kasvuhoone sisse, mõtlesin et kaevan need nässakad välja, et kas tõesti pesa all, kuna mullakuhi reetsi pesakuhja (see on suur).

Meil krundil mõnel küljel kruusavalliga teed. Nad panevad sealt alt läbi või kui ei saa alt panevad ülevalt - maad mööda. Nende kohta käib laul, ei taksita vallid ja ei takista kraav ... imeloomad kohati. Meil abihoone servas kruusale pandud asfalt ja ühel kenal päevaö tekkis mutimulla hunnik maja vundamendi ja betoonvalu vahele, sealt veidi edasi ja hoone sees - ma kahtlustan et käisid ka seal (ei saanud kontrollida) - ausaltöeldes uskumatud tüübid.


Mul on palju kahtlaseid auke maa sees.

Tundub pigem mügri või siis hiirte pärusmaa! Mutid teevad vahel ka pindmise käigule selliseid mullata auke aga vähem. See on nii tüüpiline hiirte käigu moodi ja hiiri kes neid teevad on päris mitu liiki. Meil park ja viljapuu aed neid täis. Mõte juba panna kaku pesakastid üles, kuna kakk hoolitseb üsna suure pinna eest siis aga teine jama, see saab saatuslikuks teistele nö. öko-kahjurtõrjele ehk siis pisilinnud.

Barjääri saad küll teha n. tsingitud krohvivõrgust. Aga ma pakun et 1m võib jääda väheseks (samas ei pruugi), pealegi peaks ka siis maapeal olema võrk kuna nad ületavad maapeal lausa takistusi ja väiksest aiatara august tulevad läbi. Parim lahendus oleks nad ära hävitada, hankida koer ja ka mõni kass võib neid püüdma hakata.

Edu tõrjes ...


Kui sügaval mutid liiguvad?

Kui sügaval mutid liiguvad?


Elan maal, vahel tarin ka fotoka kaasa. Pildistan peamiselt elu-olu ning enda lõbuks ja pildiarhiivi mõttes.

Eemal

 

#23 22-12-2008 17:26:38

Niuts
Uus kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 2

Re: Mutt

KUIDAS MUTTIDEST LAHTI SAADA?!


Võin julgelt väita, et mutituulikud toimivad suurepäraselt ka suuremal krundil. Tuleb arvestada ühele tuulikule umbes 10 m toimeraadiust. Mutimure piinas ka meid, ostsime Tartust Sepa turult (firma: MetallVikkur) mutituuliku . See on tehtud metallist ilmastikukindel ja kaunistab aeda.
Tuulelipu tagumine osa on tehtud helkiv ja see peletab ka linde (hind oli kusagil 300 + - )  ehk on mutituulikute ehitamisel omad nipid. Ei tea, kuid minu omad toimivad suurepäraselt. Toon siinkohal ära telefoni kust mina abi sain    53910554 .

Eemal

 

#24 22-12-2008 21:15:02

Niuts
Uus kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 2

Re: Mutt

Päevapiltnik kirjutas:

Võib olla ei ole päris sobilik teema siin aga ikkagi, pisike mure ja äkki on kellelgi hüva nõu. Kas keegi oskab soovitada mõnda toimivat ja tõhusat muti peletamise viisi. Rauad, mürgid ja muud tapariistad jätaks kohe kõrvale. Olen küll suur looduse sõber, kuid ikkagi sooviks et muru erineks väljanägemise poolest kartulipõllust.

KUIDAS MUTTIDEST LAHTI SAADA?!


Võin julgelt väita, et mutituulikud toimivad suurepäraselt ka suuremal krundil. Tuleb arvestada ühele tuulikule umbes 10 m toimeraadiust. Mutimure piinas ka meid, ostsime Tartust Sepa turult (firma: MetallVikkur) mutituuliku . See on tehtud metallist ilmastikukindel ja kaunistab aeda.
Tuulelipu tagumine osa on tehtud helkiv ja see peletab ka linde (hind oli kusagil 300 + - )  ehk on mutituulikute ehitamisel omad nipid. Ei tea, kuid minu omad toimivad suurepäraselt. Toon siinkohal ära telefoni kust mina abi sain    53910554 .

Eemal

 

Foorumi jalus

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB